Klik venligst
BJÄRE 2021-12-04 KL. 14:00

Ombyggnationen längs Köpmansgatan är i hamn

Av Peter Jakobsson

Ombyggnationen av Köpmansgatan påbörjades i januari 2020. Det började med korsningen vid Fridhemsvägen där det byggdes rondell. Sen fortsatte arbetet med avsmalning av gatan, bygge av farthinder och nya trottoarer med mer. Det sista blev utsmyckningen som nu äntligen är klart.

Ombyggnationen längs Köpmansgatan är i hamn
Nu smyckas Köpamansgatan av kinesiska päronträd. De kommer se roligare ut när de står i blom.

Nu är sista delen av projektet säkerhetsfrämjande åtgärder på Köpmansgatan. Det är när träden nu är på plats som projektet är officiellt färdigt. Kommunen tackade de inblandade och passade på att bjuda folk på Lyckantorget på glögg och saffransbulle.
– Äntligen är det färdig, säger Marie Eriksson, Park och gatuchef på Båstads kommun.


Kommunen bjöd på glögg och bullar och svarade på frågor från allmänheten om Köpmansgatans ombyggnad.


Det sista som gjordes nu var att plantera kinesiska päronträd utmed gatan.
– Att det drog ut på tiden var för att de skulle förodlas längre än vi tidigare hade fått information om. Sen måste de planeras på hösten så de hinner rota sig innan det eventuellt blir torrperiod och bevattningsförbud, förklarar Marie Eriksson.

Projektet är i hamn men det finns saker kvar att göra.
– Det vi har kvar är bland annat att bevaka och utreda lite platser där det samlas vatten, säger Marie.
– Nästa år är det tvåårsbesiktning så då kommer alla eventuella brister att belysas på nytt, förklarar Hans Paganus, Fastighets- och fritidschef på Båstads kommun.


Hans Paganus och Marie Eriksson från Båstads kommun har varit involverade i projektet och bjöd nu på glögg och bullar och svarade på frågor från allmänheten.


Åsikter om hur Köpmansgatan är ombyggd har inkommit.
– Generellt så är det mest positiva saker vi hör om ombyggnaden. Men visst finns det några som har negativa åsikter. Det vi har hört är bland annat att lastbilar och traktorers backspeglar slår i grenar från träden, säger Marie.

Polisen har rapporterat om att buskörning och fortkörning har minskat sedan ombyggnationen och att det knappt kommer några klagomål på det. En av anledningarna till ombyggnaden var att höja trafiksäkerheten vilket verkar ha lyckats.

Text & foto: Peter Jakobsson