Klik venligst
BJÄRE 2024-11-09 KL. 07:45

"Ost passar även bra till bubbel och vitt"

Av Peter Jakobsson

Therese och Jonas Kristiansson driver Båstad Fromagerie som nyligen firade ett år med butiken i Designgården mittemot brandstationen. De har tidigare haft liknande verksamhet i Nykvarn och valde att starta upp ost- och delikatessbutik i Båstad sedan de flyttat hit. Som de ostexperterna de är så fick de möjlighet att tipsa om vilka ostar som passar till vilka viner, måste nämligen inte vara rött vin till ost.


Therese och Jonas Kristiansson driver Båstad Fromagerie som nyligen firade ett år med butiken i Designgården. Foto: Peter Jakobsson

– Den gängse uppfattningen är att man dricker rött vin till ost, eller möjligen sött. Och det kan man absolut göra, men faktum är att det till många ostar passar bättre med vitt vin och bubbel. Många ostar kräver också sitt eget vin om man skall nörda ner sig lite grand. Egentligen finns inget rätt eller fel, smak är personligt.

Här kommer Therese och Jonas egna tips på hur man kan kombinera ost och vin. Grunder som i de flesta fall blir bra och ibland magiskt.

Med bubbel

Bubbel är alldeles förträffligt till många ostar. Särskilt om man inleder middagen med en ost- och charkbricka vilket vi ofta gör själva. Bubbel är lättare än ett rött vin som har kraftfullare smak. Därför väljer man med fördel snällare ostar till bubbel så att inte osten dödar smaken av vinet. Väl gärna yngre, feta ostar med frisk smak. Fett lindrar syran i vinet vilket gör att det upplevs mjukare och det är alltid trevligt med något friskt till det feta i osten.

Bra ostar till bubbel är färska vitmögelostar som Brillat Savarin, Delice de Bourgogne eller en snäll färsk getost som Rovethym. Vill man ha en hård ost är Comté eller en lite yngre Beaufort fantastisk till en champagne med lite mognad. En Tomme med sin nötighet gör inte heller bort sig.

Brillat Savarin, Comté och Tomme är exempel på ostar som passar bra till bubbel. Foto: Peter Jakobsson

Till vitt vin

Vitt vin kan skifta mycket i smak och karaktär varför det också finns ett brett spektra av olika ostar som passar till olika vita viner. Å ena sidan kan en frisk och aromatisk Sancerre vara fantastisk till getostar från Loiredalen. Samtidigt kommer en fatlagrad och härligt nötig och smörig vit Bourgogne vara magisk till en 24 månaders Comté. Det kan alltså vara en smula komplext att välja ett vitt vin till ost, helst vill man välja vin till en specifik ost. Ett vitt vin som sällan blir fel till ost är Chablis. Så länge man då undviker blåmögelostar kommer det inte bli fel.

Till rött vin

Skall man äta smakrika hårdostar kan man fördel välja ett rött vin. Helst skall vinet vara ganska runt och fruktigt i smaken och med en bra syra. En tumregel är att smakrikare ostar kräver mer kraft och smak hos vinet. En Rioja funkar ofta bra till saltare och smakrikare hårdostar såsom Gruyère. Viner på merlot, malbec eller shiraz kommer också funka fint. Valpolicella, Sangiovese och lättare viner på nebbiolo funkar bra till mycket, tex charkuterier, vitmögelostar och lite snällare hårdostar.

Gruyère och lite Gran Serrano 24 mån är gott till ett kraftigt rött vin. Foto: Peter Jakobsson

Till sött vin

Drick mer söta viner! Dessertviner minskar i popularitet och försäljning vilket är synd. Här finns fantastiska viner som är underbara till ost. Har du inte testat Sauternes till en kraftig blåmögelost som Roquefort är det ett måste. En fantastisk kombination och perfekt avslut på en middag. Portvin och Stilton är en annan klassisk kombination.

Jonas, Therese och kunderna har vant sig med butiken.

Jonas är ursprungligen från Magnarp och familjen har spenderat mycket tid i Båstad och på Bjäre genom åren även innan flytten hit blev permanent. Kunderna har nu vant sig med att träffa Therese i butiken och hon känner igen dem.

– Vi är jättenöjda med första året och det har väl varit som förväntat, nu har vi sett vilka variationer det är över året och tar lärdom av det. Vi har fått ett väldigt fint mottagande, säger Therese.

De har nu lärt sig Båstadbornas önskemål som är lite annorlunda mot hur det var i Nykvarn.

– Här är det fler personer som kan mer om ost och vet vad de vill ha. Det gör också att vi säljer mer olika typer av ost för i Nykvarn gick många på färdiga ostbrickor, säger Therese.

Therese älskar ost och hjälper gärna kunder hitta nya favoriter. Foto: Peter Jakobsson

I butiken finns ett stort utbud av ost, runt 100 sorter finns i disken. Mest franska ostar men även från andra länder. Sen finns det chark, kex, dryck och andra godsaker.

– Vi kommer nog med lite nyheter framöver som vi inte kan avslöja än, säger Therese.

Varje vecka kommer det nya ostar till butiken.

– I början av hösten fick vi årets nya Mont d'Or och vi har även fått in ny god Raclette. Men för de nyfikna finns ofta nya sorter hela året runt, säger Therese.