Klik venligst
BJÄRE 2021-12-21 KL. 14:12

Otäck olycka på E6 i rusningen kunde slutat illa

Av Peter Jakobsson

En allvarlig olycka skedde i backen på E6 när en skåpbil kolliderade med en stillastående lastbil. Föraren av skåpbilen klarade sig lindrigt undan och turligt nog fanns ingen passagerare i bilen då det skulle gått illa för den.

Otäck olycka på E6 i rusningen kunde slutat illa
Skåpbilen körde in i baken på den stillastående lastbilen och fick allvaliga skador. Foto: Räddningstjänsten Båstad.

Strax efter ett på torsdagen 16 december fick en glasslastbil, en sådan som levererar glass till butiker, problem som resulterade i att den fick stopp på E6 i backen uppför Hallandsås.
– Vi fick ett larm om att lastbilen stod stilla på E6 och att det rykte lite från den. Då ansågs det inte vara något akut utan bara ett bilhaveri. Bärgningsbilar var kallade till platsen, förklarar Pelle Pettersson, räddningschef i Båstad.

Medan lastbilen står stilla i backen kommer det en skåpbil som inte uppmärksammar lastbilen och kör rakt in i baken på den. Nästan hela fronten på skåpbilen trycktes in till ryggstöden på sätena.
– Nu blev vi larmade till platsen, berättar Pelle. När vi kom dit blev vi lite skärrade för det såg väldigt allvarligt ut. Passagerardelen av skåpbilens front var totalt intryckt och mosad. På förarsidan var det bättre men fortfarande allvarligt då instrumentpanelen tryckts in flera decimeter.

Räddningstjänsten blev förvånade över vad de påträffade.
– Föraren av skåpbilen hade bara fått lite skråmor i pannan och en trafikant hade stannat och plåstrat om honom. Han behövde inte följa med ambulans utan var vid god vigör. Man kan verkligen säga att han hade änglavakt. Det är sällan folk kommer så lindrigt undan en så allvarlig olycka, förklarar Pelle.


Fronten på skåpbilen var helt intryckt efter den kört in i baken på lastbilen. Foto: Räddningstjänsten Båstad.


På platsen fick räddningstjänsten rensa och sanera.
– Skrotbilen fick bärgas från platsen och vi hade mycket att sanera. Många delar var utspridda och det fanns vätskor och glas att ta hand om. På lastbilen hade bakdörren demolerats så vi fick spänna fast den, säger Pelle.

Ibland är det svårt för räddningstjänsten att komma fram vilket är ett problem.
– När det är mycket trafik och något blockerat filer ett tag blir det köer och svårt för oss att komma fram. På E6 är det ofta stopp i alla tre filer och då måste bilister förstå att skapa en fri fil åt oss så vi kan komma fram. En del är lite för dåliga på det och bara sitter i sina bilar och gör ingenting.

Väl på plats är det andra saker som kan vara problem med omgivande trafik.
– Det är ett bekymmer när folk som kör förbi filmar med sina telefoner. Dels kan det vara kränkande beroende på olyckans art men folk som filmar i stället för att koncentrera sig på körningen kan själva råka ut för olycka.


Pelle Pettersson, räddningschef i Båstad. Foto: Peter Jakobsson.


Vid allvarliga incidenter stänger räddningstjänst och polis av vägen helt och hållet.
– Här var det väldigt tjockt med trafik och vi ville då försöka hålla en fil öppen så det kunde passera lite bilar men då önskar man att dessa ska sköta sig, säger Pelle och tillägnar en tanke till föraren av skåpbilen.
– Han får fira jul och tacka högre makter att han överlevde.

Text: Peter Jakobsson
Foto: Räddningstjänsten Båstad