Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2020-07-24 KL. 13:49

Ottos grusagrop förser fortfarande Bjäre med grus

Ottos grusagrop förser fortfarande Bjäre med grus

Sommaren 2020 kommer att bli en sommar vi alla minns i många år. Allt tyder också på att det för många kommer att bli sommaren då vi blev färdiga med det där projektet hemma i trädgården. Att hemmafix är stort just nu märks även hos Swerock i Förslöv där lastmaskinerna lastar flak efter flak med grus och makadam när vi är på besök.

Swerock i Förslöv kanske inte får klockorna att ringa men om vi säger grustaget, grusgropen eller Ottos grusgrop är det garanterat fler som nickar igenkännande. Det var här historien om PEAB på allvar tog fart när Erik och Mats Paulsson tog över och utvecklade verksamheten i början av 1960-talet.
– Swerock är idag ett dotterbolag till PEAB, berättar Martin Wilson när vi ses på plats. Som du ser ligger vi precis bakom huvudkontoret så kopplingen till historien är tydlig.

I dag är Swerock en av Sveriges största leverantörer av material och tjänster till bygg- och anläggningsbranschen. I erbjudandet ingår betong, grus- och bergmaterial, transporter och entreprenadmaskiner samt miljötjänster som återvinning, marksanering och vattenrening. Men där allt började i Förslöv är fortfarande privatpersonerna en viktig kundgrupp som man värnar om.
– Här levererar vi både till företag och Bjärebor och det är väldigt enkelt, kom hit med bil och släp så lastar vi det du behöver, väger och sedan betalar du med kort till killen i lastmaskinen.

Utbudet är heltäckande, här finns allt från sand och grus till makadam i olika fraktioner, sten och matjord. Martin berättar att en del kommer från grustaget bakom oss.
– I princip allt är från egen produktion på våra anläggningar runtom i landet men gruset kommer här från Förslöv så mer lokalproducerat än så här blir det inte.

Men trots att grustaget legat på samma plats i många år är det inte så lätt att hitta dit för den oinvigde. Martin erkänner att det behövs lite nya skyltar men de är på gång.
–Vi ska faktiskt satsa lite mer på att nå ut till privatpersonerna på Bjäre, avslutar Martin. Vi ligger mitt på halvön och har i princip allt du kan önska dig kring grus och sten så att handla lokalt har aldrig varit enklare!

Text & foto: Joakim S Ormsmarck