Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2020-05-24 KL. 08:52

På hemmaplan då alla tävlingar är inställda

På hemmaplan då alla tävlingar är inställda

Calle Knutsson hade fullt tävlingsschema på padelns högsta tour WTP och Linnéa Johansson såg fram mot första säsongen på golfdamernas högsta tour LPGA. Nu är de båda lovande elitidrottarna hemma i Båstad och väntar på att tävlingsspel ska kunna återupptas. Det är dock ingen tid för att slappa då det gäller att vara redo när allt drar igång.


– Det borde vara högsäsong för oss nu, men det är inga tävlingar, allt är inställt tills vidare, konstaterar Linnéa.

Båda hade de startat sina säsonger innan corona satte stopp för allt.
– Jag var i Oklahoma USA och på väg till en tävling i Phoenix. Dagen innan tävling skulle börja fick vi beskedet att den och kommande tre tävlingar var inställda. Jag blev kvar i Oklahoma och trodde att det bara skulle bli de fyra tävlingarna som var inställda men ganska snabbt insåg vi att det skulle bli mer inställt. Jag var kvar några veckor då jag hade bra träningsmöjligheter där jag var men sen var det dags att försöka ta sig hem till Sverige, berättar Linnéa.

En resa som inte blev helt enkel då många flyg redan var inställda.
– Det blev en annorlunda trip hem med de få flyg som fanns, men det gick.

Calle hann med en tävling på WTP i Marbella i början av mars.
– Efter den tävlingen började det ryktas om coronavirusets framfart i Spanien. Jag var kvar någon vecka och skulle sedan hem till Sverige och spela en tävling, efter det skulle jag till ett sponsorevent i Stockholm. Resan tillbaka till Spanien var bokad från Arlanda men så blev det inte. Jag avvaktade lite och sen insåg jag att tävlingarna började ställas in så jag begav mig till Båstad istället, förklarar Calle.

Inga tävlingar spelas nu på LPGA och senaste förhoppningen är att de ska kunna köra igång igen i mitten av juli.
– De har flyttat fram många tävlingar som blivit inställda så vi kommer spela fram till 20 december om senaste planeringen går att genomföra. I vanliga fall brukar säsongen ta slut i början av november. Det ser ut att bli 17 veckor i rad med tävlingar i höst så det blir supertight, säger Linnéa.

På padelns WTP har de nu preliminära datum på att tävlingar skulle kunna bli av i mitten av juli men det är väldigt osäkert.
– Spanien har ju varit väldigt hårt drabbat så allt är osäkert, säger Calle.

Här i Sverige har både Calle och Linnéa kunnat träna sina sporter relativt fritt.
– Vi är lyckligt lottade med den svenska modellen, konstaterar Linnéa.
– Det är fantastiskt att vi kan träna, nu när det blir bättre väder passar det ännu bättre med utomhusträning, säger Calle.Linnéa och Calle skulle nu varit mitt uppe i säsongen på sina tourer. Nu blir det istället hemmaträning.

Nu är det minst två månader kvar tills det blir tävlingsspel för dem igen. En tid som gäller att ta tillvara på bästa sätt.
– Jag försöker spela så mycket som möjligt och träffar sponsorer, säger Linnéa.

På golfklubbarna är det fullt tryck nu i coronatider.
– På Båstad Golfklubb är medlemsspelet upp med 100 procent och greenfeespel upp 30 procent mot andra år. Det är fullbokat oftast nu.

Calle har också möjlighet till bra träning hemma i Sverige.
– I Spanien tränar jag på en akademi och har tränare på plats där. Här har jag nära kontakt till en tränare, Andréas Johansson, som också är assisterande förbundskapten. Han finns i Helsingborg så det är nära och bra.

Linnéa och Calles motspelare på tourerna har inte lika bra möjligheter till träning.
– Jag har en svensk vän som också spelar på PLGA, hon bor i LA och där är allt stängt, golfbanor, gym, allt är stängt. De sitter mest bara hemma, berättar Linnéa.

Calles spanska spelpartner har varit fast i Madrid under deras lockdown.
– Han har varit fast i sin lägenhet i 9-10 veckor. Jag vet att de går ner i garaget och står och slår lite men någon riktig träning har de inte kunnat göra, säger Calle.

För att kunna vara idrottare på elitnivå krävs sponsorer till spelare och tävlingar. Vad tycker era sponsorer om att ni inte är ute och marknadsför dem nu under spelstoppet?
– Ingen kunde veta att detta skulle ske så det är vad det är. Sen vad gäller tävlingssponsorer så är en del måna om att synas där det går när så mycket blivit inställt. Vi har tävlingar i höst med utökade prispengar då sponsorer tagit pengar från andra inställda sporter och skjutit till golfen, berättar Linnéa.Padelgolf – Ett skämtsamt sätt att kombinera sporterna testades på Stejleplatsen i Båstads hamn.

På det personliga planet har dock utgifterna minskat radikalt.
– Just nu är det inga kostnader för flyg och hotell. Jag bor hemma hos mamma och pappa och har det bra och billigt, säger Linnéa och Calle håller med.

Att hålla igång fysiken och hålla fokus är viktigt för dem även nu när det är tävlingsuppehåll.
– Att bara sitta hemma är inte bra om man är idrottsman, konstaterar Calle.
– Man får se detta som ett tillfälle att finslipa på någon del i spelet och fortsätta spela så gott det går. Det gäller att hålla uppe tävlingsgnistan så vi kan vara redo den dagen vi börjar tävla igen. För att klara sig som elitidrottare på de bästa tourerna så gäller det att ha det där lilla extra som inte andra har. Det har man inte råd att tappa nu, förklarar Linnéa.
– Jag håller med till 100 procent. Det är lite frustrerande och mentalt jobbigt att vi inte har något datum då vi börjar tävla igen så då gäller det att hela tiden vara förberedd, säger Calle.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON