Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-09-07 KL. 12:40

”På hösten ökar alltid stölderna”

Av Peter Jakobsson

När folk inte är i fritidshusen lika mycket men ändå har många saker framme kommer tjuvarna. Ibland blir det inbrott men ibland ligger sakerna framme och lockar. Plocka undan mer är polisens uppmaning.

”På hösten ökar alltid stölderna”

På senare tid har det skett inbrott i hus runt Ramsjö och även på åsen men det är inte direkt fler än vanligt. Fram till början av september i år har det i Båstads kommun skett 24 inbrott i fritidshus och 16 inbrott i bostäder. Samma period förra året var det 32 inbrott i fritidshus och 15 i bostäder.
– Det är generellt färre inbrott sedan coronan kom vilket gjort att tjuvarna från Baltikum inte kunnat vara här lika enkelt, förklarar kommunpolis Axel Johansson.

Från flera platser har det rapporterats om stölder och folk som smyger i trädgårdar och rekar.
– Det stjäls även saker utan att det blir inbrott. Det lämnas saker i carportar och på tomter som tjuvarna intresserar sig av. Kan vara cyklar, andra fordon, gräsklippare eller andra trädgårdsmaskiner, säger Axel.

I skydd av höstmörkret och kallare väder som gör att folk inte är ute lika mycket blir det enklare för buset.
– Många lämnar sina sommarstugor utan att plocka undan det värdefulla. Kanske åker de hem och jobbar en period för att sedan komma tillbaka senare på hösten för att vinterstänga men då kan saker redan vara borta. Fler borde se till att plocka undan oftare.

Brottsförebyggande åtgärder ger resultat.
– Många fritidshus är utan larm. Nu finns det många enklare typer av larm som är bra på att skrämma bort tjuvarna. Med larm kan man få reda på om eller när någon haft sönder en ruta och varit inne, förklarar Axel och tillägger.
– Prata även med grannarna och hjälps åt att hålla ögonen öppna. Det måste inte vara en väldigt uppstyrd grannsamverkan utan prata och hjälp varandra att hålla koll. Det gör skillnad, avslutar Axel.