Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-2-21 KL. 15:56

Pandemin tvingade ut seniorerna på bakgården

Pandemin tvingade ut seniorerna på bakgården

I ur och skur har seniorerna på Hälsostudion tränat utomhus sedan pandemin slog till. En aktivitet som inte bara ger glädje utan också motverkar stillasittande för de som i snart ett år har beordrats att inte träffa folk som de gjorde tidigare.

Denna morgon var kvicksilvret på minus sju när ett tiotal hurtiga seniorer samlades bakom Hälsostudion. Ansvarig tränare Caroline Vingren hade laddat spellistan och tagit ut redskap. Snart var alla igång med dagens träning. Det var styrka, rörlighet och kondition i en kombination på de olika stationerna de växlade mellan.
– Det brukar vara mellan åtta och femton personer som är med varje gång. Vi har stor plats och är ute så det är helt enligt restriktionerna, förklarar Caroline medan hon har full koll på klockan för att starta och stoppa intervallerna.

I nästan ett år har de nu tränat ute tre gånger i veckan.
– Tror det bara är vid två tillfällen vi har gått in då det har regnat för mycket.

Hälsostudion hade sin uteträningsplats redan innan pandemin.
– Vi var dock väldigt dåliga på att använda den då. Nu har vi verkligen fått stor användning av den, säger Caroline glädjande.

Även de senaste veckorna när det varit riktigt kallt har de kört på.
– Folk är bra på att ta på sig kläder som passar för olika väder.
En av de som var med på träningen är 70-plussaren Lena Berg.
– Jag har varit med på dessa träningar i flera år men det är senaste året vi varit ute. Nästan direkt när coronan kom så flyttade vi ut. Trots att det inte var så hårda restriktioner i början så vågade vi inte vara inne och för nära varandra. Vi är ett jättebra gäng, säger hon.

Att komma ut och träna även i coronatider kan vara väldigt betydelsefullt.
– Detta är som en livlina i dessa tider. Det är inte bara träningen utan vi är kompisar och det är viktigt att träffas också. Förr drack vi kaffe tillsammans efter träningarna men nu får vi träffas med distans och prata lite i alla fall.

Ett år med pandemi har varit jobbigt för många seniorer som klassats som en riskgrupp som varit tvungna att ändra många rutiner.
– Det är så träligt med coronan så detta att komma ut och träna är underbart.

Lena tycker det går bra att träna ute i de flesta väder.
– Är det under minus tio, vilket det var någon morgon, då hoppar jag gärna över. Eller om det regnar för mycket. Lite regn går dock bra, förklarar hon och fortsätter:
– Nu ser jag fram emot att få vaccin och sen hoppas jag att det kan göra att vi kan leva mer normalt igen.

En annan som hurtigt är med och tränar är Thomas Svensson, även han 70 +.
– I coronatider är detta en viktig sysselsättning. Det har nästan blivit så att jag anpassar livet efter träningen. Jag skulle bli deprimerad om jag inte fick röra på mig.Thomas Svensson svingar kettlebells och Lena Berg kör på med step up.

Bara ösregn stoppar Thomas från att vara med.
– Alla andra väder går bra.

Thomas har med förvåning klarat sig från att insjukna i corona.
– Min fru har haft det och vi bor ju ihop men jag klarade mig. Inte har jag antikroppar heller. Jag kanske är immun eller nåt, vi får se hur det går framöver.

Utomhusträningen kommer fortsätta så länge det krävs och kanske längre än så då många av deltagarna börjat gilla konceptet. Sen står ju våren inför dörren och då är det ju inte fel att vara ute.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON