Klik venligst
BJÄRE 2023-11-03 KL. 06:35

Panikkastade knark i diket när polisen kom

Av Rickard Gustafsson

Polisen grep ifjol en ung sydhallänning och beslagtog närmare 200 gram cannabis och tabletter. Gripandet utlöste en våg av mordhot från sydhallänningens langare och han tvingades att fly landet. Nu har han dömts till tre månaders fängelse för narkotikabrott.

Panikkastade knark i diket när polisen kom
En hundpatrull sniffade upp droger under husrannsakan sydhallänningens bostad. Foto: Adobe Stock/Polisens förundersökning

I augusti ifjol fick polisen ett samtal från en trafikant på E6 att en man gick till fots på motorvägen. En patrull lyckades lokalisera fotgängaren nära Mellbystrandsavfarten.

Mannen, en sydhallänning i 20-årsåldern, fick panik när polisen slog på blåljuset och kastade en burk med knark i diket. I burken hittade polispatrullen ett paket med närmare 100 gram cannabis samt ett par färdigrullade jointar.

Mannen greps på studs och polis med hundar gjorde samma dygn husrannsakan i hans bostad. Där hittades det nästan lika mycket cannabis till, samt 13 tabletter av det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol.

I det inledande förhöret förklarade mannen att hans bil gått sönder i Halmstad och därefter fått lift till Mellbystrand. Han erkände narkotikainnehavet men nekade till att knarket var tänkt för vidareförsäljning. Sanningen var dock den att han fått drogerna på kredit, från en langare han var skyldig pengar, med syftet att sälja till andra.

Efter att ha släppts från polisens förvar började problemen på allvar. Langaren ville naturligtvis ha betalt för knarket, vilket han var extremt tydlig med under ett hembesök.

När betalningen uteblev accelererade hoten. Mannen har i senare förhör berättat att langaren, i olika krypterade appar, hotat honom till livet och skrivit: "Får jag inte tillbaka mina pengar kommer jag mörda dig och våldta dina föräldrar".

Mordhoten togs på allvar och han valde därför att fly utomlands och bodde i nästan sex månader hos en släkting.

Efter hemkomsten har mannen i ett nytt polisförhör erkänt problem med narkotikamissbruk och att delar av narkotikan var tänkt för vidareförsäljning. Däremot har han inte avslöjat vare sig namn på langare eller personer han sålt till.

I veckan avkunnade Halmstads tingsrätt sin dom och påföljden blev tre månaders fängelse.