Klik venligst
BJÄRE 2023-11-09 KL. 06:00

Pensionärer kommer tillbaka till stallet

Av Carina Nilsson

Båstads ridklubb startar ett inkluderingsprojekt och bjuder in äldre till hästmys och stallhäng.

– Vi vill vara mer än en ridskola för barn och vi tror att det finns många som kanske inte vill rida men som längtar tillbaka till hästar och stallmiljön, säger Ewa Szreder som är verksamhetssamordnare.

Pensionärer kommer tillbaka till stallet
Ewa Szreder är verksamhetssamordnare på Båstads ridklubb och håller i ponnyn Frosty. Carina Bergman, Chris Lindell och stallvärden Birgitta Friberg fastnar snabbt i en stunds hästsnack. Foto: Carina Nilsson

Sex personer har hittills anmält sig till projektet som startade i början av november. Vid första tillfället blev fyra sjuka, men Carina Bergman och Chris Lindell fanns på plats, tillsammans med Ewa och stallvärden Birgitta Friberg.

Både Chris och Carina såg väldigt mycket fram emot det första tillfället.

– Jag red i tonåren och har hyrt häst och varit på en hel del turridningar. Men för tio år sedan tappade jag det och tyckte att jag kände mig för gammal. Men jag älskar hästar och jag saknar att umgås med dem, säger Carina.

Sötaste welshponnyn Poppysox hälsar på Carina och Chris tillsammans med Ewa Szreder. Foto: Carina Nilsson

Chris känner tvärtom. Hon hade en dålig upplevelse av hästar när hon var yngre och har sedan dess mest varit rädd för dem.

– Men jag tycker det är synd för det är väldigt fascinerande och fina djur och jag vill väldigt gärna lära mig att umgås med dem på rätt sätt. Kanske till och med våga sitta på en häst när jag har gått kursen, säger hon.

Projektet har också fått ekonomiskt stöd av Skåneidrotten RF Sisu och Ewa Szreder ser att det kan fylla många funktioner.

– Vi vet att djur och natur är läkande och det kan också fylla en social funktion. I stallet finns det en naturlig gemenskap och det finns alltid saker att göra och ett samtalsämne kring hästarna. Vi vill öppna upp vår verksamhet och göra den mer tillgänglig för fler på olika sätt. Vill någon hjälpa till på en tävling med att baka en kaka, så är det väldigt välkommet, säger hon.

Carina Bergman leder Frosty in i ridhuset. Foto: Carina Nilsson

Föreningen startar med sex tillfällen under hösten och faller det väl ut så fortsätter de under vårterminen.

Halvvägs in i tiden under den första lektionen är både Carina och Chris jättenöjda.

– Det kändes jättebra, jag har borstat svansen på Patch och nu ska vi in i ridhuset en stund och leda hästarna, säger Chris.

Chris Lindell vill komma över sin rädsla för hästar och lära sig umgås med djuren. Stallvärden Birgitta Friberg hjälper henne att närma sig stoet Patch. Foto: Carina Nilsson

Carina njuter av att bara få umgås med hästar en stund.

– Det är fantastiskt att bara få vara nära hästar och att kunna kommunicera med dem. Man behöver vara här och nu när man är med hästar. Jag kände att jag behövde något mer att göra som pensionär och man får mycket motion av allt kringarbete med hästar som att mocka, fodra, borsta och allt annat som hör till, säger Carina och fortsätter:

– Men jag hoppas också på att lära känna lite nya människor, som kanske har samma intresse, säger hon.

Både Ewa och Birgitta har hållit på med hästar i väldigt många år, och de har även utbildat sig inom hästsporten i ridning och körning.

– Hästar är verkligen fascinerande djur. De är flockdjur och flyktdjur vilket styr mycket av deras beteende. De kan bland annat känna hjärtfrekvensen hos en människa på fem-tio meters håll, berättar Ewa.

– Oj, tur att jag har pulsklockan på mig, utbrister Chris och alla skrattar.

Chris Lindell och Carina Bergman är båda pensionärer och vill lära sig mer om hästar. Foto: Carina Nilsson

Första lektionen innehåller också viktiga regler och säkerhetstänk i hanteringen av hästar. Det är inte bara att gå in och mysa med djuren hur som helst.

– Vi får lära oss att tala hästens språk för att kunna kommunicera med dem. Hästar är också väldigt olika, det gäller att se varje häst som en individ med sina egna förutsättningar och att aldrig kräva för mycket av dem. Hästarna ska tycka det är lika roligt att vara med oss som vi tycker det är att vara med dem, säger Birgitta Friberg.