Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2020-10-26 KL. 13:34

Pidde P fick skolorna i rörelse

Pidde P fick skolorna i rörelse

Alltför många barn och unga sitter stilla idag. Därför åker artisten Pidde P tillsammans med Riksidrottsförbundet (RF) runt och besöker skolor för att inspirera till aktivitet och rörelse.

– Alla som är här, ta upp händerna i luften och visa vilka som dansar bäst, ropar Pidde P i mikrofonen och det dröjer inte länge förrän både lärare och elever dansar till musiken som strömmar ut ur högtalarna. I runt 15 minuter pågick en konsert där koreografin till en av låtarna, ”Kickar du så flippar jag”, har övats flitigt på både lektioner och raster sedan en vecka tillbaka.
– Eleverna har övat både i klassrummen, rasterna och i hemmet. Många har gått all in, berättar Josefine Johansson som arbetar som fritidspedagog på Förslövs skola.

Bakgrunden till att Pidde P håller konsert i några av grundskolorna i Båstads kommun är en del av projektet Rörelsesatsning i skolan. Ett projekt som grundar sig i att allt fler barn sitter stilla. Endast 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna når den rekommenderade nivån på 60 minuters fysisk aktivitet om dagen. Därför fick RF i uppdrag 2018 av regeringen att göra en satsning för mer rörelse i skolan. Utvecklingen har varit så god att projektet kommer bli en fast verksamhet.
– Våra undersökningar visar att skolor som tar del av satsningen upplever en positiv förändring som innebär piggare elever, ökad trivsel bland elever, färre konflikter, förbättrad koncentrationsförmåga och lugnare klassrum, säger Henrik Nilsson, samordnare av Rörelsesatsning i skolan Skåne.

På frågan vad som driver Pidde P att åka runt till skolor, träffa elever och dansa svarar han,
– Det är att få se alla barnen, att få se dem röra sig och att vi har så roligt tillsammans.

Målet med turnén är att inspirera barn och unga till att röra på sig och visst gungade det rejält denna förmiddag i både Västra Karup, Båstad och Förslöv. Alla mår bättre av att röra på sig och den senaste undersökningen som RF gjort visar bland annat på att satsningen bidragit till en ökad trivsel på skolorna, färre konflikter och förbättrad koncentrationsförmåga hos eleverna.

TEXT & FOTO: JENICA PAULSSON