Av Carina Nilsson
Det finns planer på att lägga ner köket på Skogsliden och flytta verksamheten till Strandängsskolans nya kök. Det oroar kökspersonalen på Skogsliden.
– Maten för skolbarnen och de äldre är helt olika, vi förstår inte hur vi ska få plats med allt. Och våra äldre – kommer de aldrig mer att få känna doften av nybakade bröd och bullar? frågar sig kocken Christoffer McNamara.
De sex anställda i köket på Skogsliden har fått veta att det finns planer på att flytta Skogslidens kök till Strandängsskolan där de ska dela det nya köket tillsammans med skolans kökspersonal. Köket på Skogsliden kan då byggas om och användas till kontorslokaler.
– Det är inga beslut som är tagna kring detta, men vi känner att vi vill göra vår röst hörd för vi tror inte alls att det här blir bra. Vi tycker också att de äldre bör få veta vad som pågår, säger Christoffer McNamara som tillsammans med måltidsbiträdet Britt-Mari Johansson är talesperson för alla anställda i köket på Skogsliden.
– Vi är framför allt rädda för att säkerheten kring maten minskar. Vi lagar helt olika mat till äldre och barn i kommunen. Många äldre behöver betydligt mer fett i maten än vad barnen ska ha. Vi behöver också anpassa kosten efter dem som har dåliga tänder eller svårt att svälja. Både barn och äldre har olika allergier och specialkost, det kan lätt bli rörigt, och även farligt, om någon skulle få i sig mat de inte tål, säger Britt-Marie Johansson.
Kökspersonalen tycker också det är tråkigt att man satsar på skolorna men inte på sina äldre.
– De äldre i kommunen blir bara fler och fler. När man nu ska bygga ett nytt äldreboende i Grevie kunde man väl passa på att skapa ett nytt kök för äldreomsorgen där. Grevie ligger ju centralt i kommunen för att skicka ut mat, säger Christoffer McNamara.
Skolbarn och de äldre på kommunens särskilda boenden har helt olika behov i sin kost. Kökspersonalen på Skogsliden ser en risk för att de äldre får stryka på foten om köket dlyttas till Strandängsskolan. Bilden är en genrebild. Foto: Bildbyrån
Köket på Skogsliden förser idag alla kommunens äldreboenden med lagad mat två gånger per dag. De lagar också mat till äldre i hemvården en gång per dag.
– Sammanlagt handlar det om runt 450 portioner varje dag och det lär öka med tanke på att de äldre blir fler i kommunen, säger Christoffer.
– Vi förstår inte hur vi ska få plats allihop i det nya köket, vi tror att det blir alldeles för trångt, säger Britt-Marie.
– Man kan skoja och säga ”ju fler kockar desto sämre soppa” men det här känns verkligen inte som ett genomtänkt förslag. Vi känner oss åsidosatta och hade velat att cheferna lyssnade på oss i stället för att bara säga att det kommer att bli bra. Vi har även mejlat kommunrådet Johan Olsson Swanstein. Han svarade att det inte finns något färdigt förslag ännu och att han tar med sig det vi skriver. Vi känner att vi behöver agera – när besluten är fattade är det för sent, säger Christoffer.
Kökspersonalen befarar också att rätter som kalops och dillkött kan försvinna.
– Man kan tänka sig att maten ska anpassas för att passa så många som möjligt och det känns inte rätt mot våra äldre, säger Britt-Marie.
– Många av de boende brukar komma förbi och tacka för maten, och har de något önskemål så brukar vi kunna lösa det. Vi bakar också mycket till de äldre och dofterna sprider sig i huset. Det känns jättetråkigt om det försvinner. Bara för att människor är äldre betyder det inte att de inte har smaklökar och doftsinne, säger Christoffer.