Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2019-11-03 KL. 13:39

Politiker byggde linbana mellan Torekov och Hallands Väderö

Politiker byggde linbana mellan Torekov och Hallands Väderö

På den årliga företagssafarin, som arrangeras av Båstad Turism & Näringsliv, fick kommunstyrelsens medlemmar besöka bland annat Båstad Makerspace. Där fick de en praktisk grupputmaning som krävde samarbete över partigränserna.

När kommunstyrelsen, några tjänstemän från kommunen och företrädare från Båstad Turism & Näringsliv kom till Båstad Makerspace sattes de på prov. Jonas Blanck hade satt samman ett scenario med en praktisk utmaning.

Scenariot var att turismen ökat rejält på Bjäre och många ville besöka Hallands Väderö, så många att båtarna och hamnarna inte klarar efterfrågan. Utmaningen var att bygga en linbana som skulle kunna frakta turister mellan Torekov och Väderön. Nu representerades dock Torekov och ön av två skrivbord med en knapp meter mellan. Linbanan skulle byggas av Lego Robots-komponenter.Ebba Krumlinde (C) och Thomas Andersson (L) hjälps åt med konstruerandet. Inge Henriksson (BP) ser på.

Grupperna om fem personer fick en timme på sig. Det blev ett febrilt legobyggande och idéerna flödade. Några grupper delade upp arbetet internt och några jobbade mer tillsammans med samma sak. Att bygga två fundament som kunde stå för egen maskin på de olika skrivborden och få en motordriven linbana som kunde transportera legogubben krävde ändå en hel del konstruerande. Det var många skratt under byggandet och för en stund lades partitillhörigheterna åt sidan för att komma i hamn med utmaningen.

En som tog sig an uppgiften med glädje var Johan Olsson Swanstein (M) som med tre barn har legobyggande nära.
– Jag bygger mycket lego med mina barn men då har vi fina ritningar som visar hur man ska bygga. Här får vi en större utmaning, säger han.

Makerspace grundare Jonas Blanck var nöjd med deltagarnas insatser.
– De är bra på att samarbeta. Kul att se att de till slut jobbar med olika delar som de sedan sätter ihop. Vissa delar de byggt är riktigt imponerande, säger Jonas.Två skrivbord med 60 mellan sig fick symbolisera Torekov och Hallands Väderö.

Alla grupper löste uppgiften men med helt olika konstruktioner. I den grupp som löste uppgiften snabbast var Ebba Krumlinde (C).
– Det var kul och en utmaning när man inte gjort något liknande förr.

Efter gruppövning informerade Jonas om verksamheten på Makerspace och sedan fick han mottaga utmärkelsen Företagshjälte 2019 från Båstad Turism & Näringsliv.

Jonas Blanck med utmärkelsen i handen. Flankerad av Johan Olsson Swanstein och Karin Bengtsson.

Innan besöket på Makerspace hade gruppen besökt Willab Garden och resan fortsatte till Hovs Hallar och ICA Grevie för att se hur de verksamheterna fungerar.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON