Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2018-12-01 KL. 12:56

Ponnyhoppning på regional och nationell nivå på Båstad RK

Ponnyhoppning på regional och nationell nivå på Båstad RK

Utanför ridhuset var parkeringarna fulla med hästtransporter, mindre hästlastbilar på rad och flertalet stora ekipage. Södra Sveriges ponnyelit samlades i mitten av november för att göra upp om olika titlar. Under lördagen avgjordes Skånska Mästerskapen och under söndagen kvalade två unga ryttare, blott 11 respektive 12 år, vidare till Sverigeponnyn och Göteborg Horseshow som går av stapeln i april. Arrangemanget flöt på väl under helgen och ponnypapporna ute vid grillen serverade burgare med gott humör. Lördagen bjöd på aningens ruggigare väder än söndagen då ryttarna njöt av solsken och torr väderlek. Klasserna höll schemat och både sekretariatet samt banbyggarna höll förstklassigt tempo. Karin Bengtsson, som har stort engagemang i klubben samt är, var på plats och intervjuade vinnarryttarna som direktsändes i EquisportTV. – Tävlingarna är välorganiserade och dessutom roliga att se på. De unga ryttarna är väldigt duktiga, säger Karin.

em>Ponnypapporna grillade hamburgare. Hon kallar sig själv för dressyrmamma men när klubben arrangerar tävling av denna dimensionen får alla hjälpa till då många funktionärer behövs. Tävlingsklasserna om- fattar lag, individuell klass och kval till Sverigeponnyn med chansen att få rida på den stora arenan Scandinavium i Göteborg. – Skånska Mästerskapen gick till Helsingborgs Fältrittklubb både i lag och i den individuella klassen, berättar Karin strax före hon skall intervjua de två ryttarna som kvalat in till Sverigeponnyn. Vinnaren av de individuella Skånska Mästerskapen Linn Arvidsson, blev även vinnaren i bedömningsklassen Sverigeponnyn. Linn fick åka hem till Helsingborg med famnen full av rosetter. Till klasserna hade hon tre olika ponnyer att tävla. – Mina föräldrar Jenny och Niklas Arvidsson är mina tränare och de säger att jag bara ska försöka göra mitt bästa och då blir jag inte nervös när jag tävlar, säger Linn lugnt efter att ha fått den gul och blå rosetten och vinnartäcket på ponnyn Rhystyd Olivia. Den andra ryttaren som åker till Scandinavium i vår är Moa Sjöstrand från Varbergs ridklubb som tävlade ponnyn Coolfin Daisy. Precis som Linn gjorde hon en felfri runda över hindren och red mjukt och lyhört i samklang med ponnyn. Denna klassen handlar om mer än att inte riva hinder och komma först i mål. – Jag har hopptävlat sedan jag var sju eller åtta år och vi föder upp hästar hemma, så jag har växt upp med hästar, berättar Moa.

em>Vinnaren Linn Arvidsson och 2:a Moa Sjöstrand i klassen Sverige Ponnyn. Moa har två gånger tidigare tävlat här i Båstad. Inför dagens tävlingar hade hon inga större förväntningar. – Min ponny har en väldigt stor galopp och då brukar det antingen bli jättebra eller jättedåligt, säger Moa precis efter sin ritt som sedan visade sig räcka hela vägen till en andraplacering. Över 70 ridklubbar hade ryttare på plats under helgen vilket resulterade i över hundra starter. Båstads egen Anastacia Enström på D-ponnyn Tamarix tog hem en förstaplacering samt en tredjeplacering under lördagen i Lätt B hoppningen. TEXT & FOTO: ANNA MATRE