BJÄRE 2022-05-23 KL. 14:00

Poppis loppis viktig för miljön

Av Carina Nilsson

Grevie GIK:s loppis är inte bara viktig för föreningens ekonomi. Den är också viktig för miljön genom mängden saker som återbrukas. Det anser Båstads kommun som nyligen delade ut sitt miljöpris till föreningen. Tore och Margareta Svensson, som är två av eldsjälarna bakom loppisen, fick ta emot priset.

Poppis loppis viktig för miljön
Tore och Margareta Svensson fick Båstad kommuns miljöpris 2021 för sitt arbete med Grevis GIK:s loppis, men de framhåller att priset tillhör alla som jobbar med loppisen. Foto: Carina Nilsson

Tore och Margareta är dock väldigt noga med att framhålla att priset tillhör alla som jobbar med föreningens loppis: Eva Svensson som sköter Facebooksidan och klädavdelningen, Hasse Pettersson som brukar svara i telefon, Evas man som sköter många reparationer av maskiner plus alla de andra som får loppisen att gå runt.

– Vi är cirka 15 personer som jobbar mycket här och alla är lika viktiga för att vi ska få det att fungera. Många är gifta par, som Tore och jag, och de flesta är pigga pensionärer, säger Margareta.

Både Tore och Margareta har varit engagerade i föreningen länge. Tore kom med via fotbollsintresset och Margareta har alltid haft ett stort intresse för loppisar.

– Hade jag varit ung idag hade jag aldrig köpt mitt bohag nytt. Det finns så mycket fina saker som går att använda igen och ta tillvara på, säger Margareta.

Från början hade föreningen en jättestor loppis en gång om året.

– Men då skulle sakerna lagras ett helt år, och ibland blev vi inte av med allt. Man fick inte bränna upp det heller, så en del av förtjänsten gick till att bli av med överskottet, säger Tore.


Eva Svensson och Margareta Svensson har alltid gillat att gå på loppis båda två och numera jobbar de ideellt med loppisbutiken.. Foto: Carina Nilsson


För ungefär 17 år sedan valde de att i stället ha en butik med fler öppettider.

– Sedan i våras har vi en ny, lite mindre lokal, där vi försöker att ha ett jämnt flöde och en snabb omsättning på de saker vi får in. Det som inte blir sålt kan vi numera lämna på återvinningsstationen, säger Eva Svensson.

Föreningen kan också både hämta och lämna saker.

– Ibland tar vi en avgift för att vi kör ut och lämnar saker, men den är inte så hög. Vi försöker alltid vara hjälpsamma och hyggliga, säger Tore.

Att föreningen och loppisen har ett gott rykte gör också att de får in många saker.

– Vi har fått både guldsmycken och värdefulla prydnadsföremål. Är det riktigt bra saker lägger vi ibland ut dem på auktion, säger Tore.

Ibland har föreningen fått gå in och hämta vad de vill när det är ett helt dödsbo som säljs.

– En gång hittade vi kontanter inrullade i några raggsockar. Men då ringde vi till dem som hade skänkt till oss och lämnade tillbaka pengarna. Samma sak om vi tror att något är väldigt värdefullt, då talar vi om det så att de som skänker till oss är medvetna om vad de ger bort. Men vi har fått väldigt fina saker till föreningen, säger Margareta.

Både hon och Eva tycker att tjusningen är att aldrig riktigt veta vad man hittar.

– Det är det som är mest spännande med jobbet, det gör att ena dagen aldrig är den andra lik. Det är även roligt att kunna se vad man kan göra av olika saker som kommer in. Många saker kan få nya användningsområden, säger Eva.

Hur många besökare de har på ett år vågar de inte ens gissa.

– Men det är trångt i gångarna på lördagar och även sommartid, säger Eva.

Att de fick kommunens miljöpris fick både Margareta och Tore att bli lite chockade, men också glada.

– Det är så klart jätteroligt, och det känns bra att göra en insats för miljön. Men att just vi två tog emot priset betyder inte att vi gör mer än någon annan. Det här är ett pris till alla som jobbar med loppisen, säger de.

Båstads kommuns motivering till miljöpriset 2021:

Miljöpriset delas ut till Tore Svensson och Margaretha Svensson samt alla ideellt arbetande med Grevie loppis.

Motivering: För deras hårda arbeta med Agenda 2030 mål 12: Hållbar konsumtion och produktion. Trots att de tvingades byta lokal så kämpar de alla vidare i en ny lokal för att vi alla Bjärebor ska ges möjlighet att återvinna, återbruka och konsumera hållbart genom Grevie Loppis.