BJÄRE 2021-10-07 KL. 10:14

Populär invigning av Ravinen

Av Peter Jakobsson

Fredag 1 oktober var det dags för invigning av Bjäres nya stolthet – Kulturhuset Ravinen. Hundratals personer hade kommit till Norrviken för att få en första titt på huset och premiärutställningen.

Populär invigning av Ravinen

Ulla och Gustav Kraitz dröm är nu verklighet när Kulturhuset Ravinen fyllt med konst var redo att ta emot gäster. Vackert smälter fastigheten in på platsen. De stora fönstren mot havet släpper in ljus och bjuder på en härlig utsikt. Den strama och kalla insidan blandas med naturen och utsikten mot Laholmsbukten.

Regnet hängde i luften när talarna avlöste varandra innan de nyfikna besökarna släpptes in i byggnaden. Ravinens verksamhetschef Elisabeth Alsheimer Evenstedt, kommun-styrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein och Olle Wästberg, tidigare generalkonsul i New York, talade innan Gustav Kraitz fick äran att klippa det blå-gula bandet som symboliserade den officiella invigningen.

– Det är en mångårig dröm som uppfylls nu, sa Elisabeth och lämnade över till nästa talare.
– Detta är en central mötesplats för konst, design och musik som bidrar till att ytterligare lyfta Båstad och Bjärehalvön, sa Olle Wästberg under sitt invigningstal där han även hyllade paret Kraitz som Sveriges mest internationella konstnärer.

Johan Olsson Swanstein fick även säga några ord.
– Det är en fantastisk dag idag när vi inviger Ravinen. Här har drömmar nu blivit sanna. Att som kommunstyrelsens ordförande få vara med och inviga detta är en ynnest. Konstnärlig gestaltning och utsmyckning är mycket viktigt i samhället.


Gustav Kraitz passar på att säga några ord innan det var dags för bandet att klippas.


Sen fick Gustav Kraitz uppmärksamheten och passade på att säga några ord innan bandet skulle klippas.
– Det har tagit 30 år att få färdigt detta konstprojekt som kulturhuset är, säger Gustav. Vi hade flera olika idéer på hur det skulle kunna se ut och de flesta blev inte av. Men detta blev av och det beror till stor del på min envishet, jag ger aldrig upp. Nu är det klart och det finns många som hjälpt oss utmed vägen. Jag tackar alla som varit med och hjälpt till och jag tackar min familj som stått ut med mitt tjat om detta kulturhus genom åren, säger Gustav Kraitz.

Så var då kulturhuset invigt och besökarna fick komma in och ta del av huset och utställningen.
Inne i stora konstsalen invigde och presenterade professor Gertrud Sandqvist utställningen: ”Jag bor i en annan värld men du bor ju i samma.” DRÖMMARE SÖDER OM HALLANDSÅSEN.
– Jag tackar Ulla och Gustav Kraitz som bad mig sätta samman denna utställning och gav mig fria händer. Det är väldigt kul att många kommit hit till premiären, sa hon innan hon presenterade de olika konstnärerna som representeras i utställningen.