Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-09-09 KL. 00:08

Populärt att köpa elbil

Av Peter Jakobsson

Statistik över hur många elbilar som köpts hittills i år av invånare i olika kommuner placerar Båstad i toppskiktet när man jämför per capita. Rika kommuner nära storstäder toppar listan men Båstad kommer på en tionde plats bland alla 290 kommuner i Sverige.

Populärt att köpa elbil
Foto: Pressbild, Volkswagen Sverige

Elbilsförsäljningen i Sveriges kommuner skiljer sig kraftigt åt under 2021. Flest elbilar per invånare säljs till boende i kommuner med hög snittinkomst som Danderyd, Solna, Nacka och Vellinge. Båstad kommer in på en tionde plats. I sju norrländska kommuner har inte en enda elbil köpts under 2021, visar en kartläggning från fordonstjänsten Blipp.

Elbilar tar en allt större andel av bilförsäljningen i Sverige. Hittills under 2021 har det köpts 30 018 nya och begagnade elbilar runt om i Sverige. Totalt i år har 1 056 000 nya och begagnade bilar sålts i Sverige, när alla nya och begagnade bilar oavsett drivmedel räknats in. Därmed utgör elbilar nu tre procent av all ny och begagnad bilförsäljning.

Allra flest elbilar per invånare köptes i Danderyd som också har den högsta medelinkomsten. Även Solna, Nacka och Vellinge som skuggar Danderyd på topplistan är kommuner med höga medelinkomster. Södertälje kommer in som femma, men dras upp i statistiken av många förmånsbilar på Scania och Volkswagens kontor i staden. Förmånsbilar på stora företag i vissa orter kan snedvrida statistiken något, men tendenserna är ändå tydliga.

Bland de 100 kommuner där det köpts minst antal elbilar per invånare finns nästan uteslutande mindre kommuner i glest befolkade delar av Sverige.

Minst antal elbilar i förhållande till befolkningen köps till de minsta kommunerna i Norrlands inland. I sju norrländska kommuner har invånarna inte köpt en enda elbil under 2021. I Norsjö, Malå, Sorsele, Dorotea, Vilhelmina, Arvidsjaur och Överkalix har det inte rullat ut några elbilar alls i år till bilköparna.

Här har det köpts det mest elbilar per invånare 2021
1. Danderyd
2. Solna
3. Nacka
4. Vellinge
5. Södertälje
6. Lund
7. Mölndal
8. Kungsbacka
9. Sollentuna
10. Båstad