Klik venligst
BJÄRE 2023-10-30 KL. 09:43

Prisad veterinär fick besök av landshövdingen

Av Johan W Jönsson

Förra året blev Jeanette Särnholm på Ava Vet i Skottorp utsedd till Årets företagare av Företagarna i Laholm. Hon gratulerades av landshövding Brittis Benzler som också förklarade att hon gärna kom på besök , och nu var det dags.
– Jag är väldigt glad över att landshövdingen tog sig tid att komma till en liten veterinärklinik som min, säger Särnholm.

Prisad veterinär fick besök av landshövdingen
Jeanette Särnholm som driver Ava Vet i Skottorp fick besök av landshövding Brittis Benzler. Foto: Johan W Jönsson

Jeanette startade sin verksamhet i liten skala 2014 och sedan dess har kliniken växt efterhand. Nu har hon sju anställda. 2022 blev hon Årets företagare på Awardpartyt.

– Jag blev intresserad och nyfiken på verksamheten. Jag gör företagsbesök regelbundet och inte bara hos större företag, utan även hos mindre och nu är jag här, säger Brittis Benzler.

Jeanette Särnholm prisades för att hon driver sin veterinärklinik på ett familjärt och nytänkande sätt. Det är inte bara hunden eller katten som tas omhand utan även matte och husse.

När man kliver in på den lilla veterinärkliniken i Skottorp slås man av att det inte ”luktar veterinär”. Det stinker inte desinfektionsmedel, istället sprider doftljus en behaglig doft.

Jeanette Särnholm förklarar varför:

– Det som är viktigt för mig är upplevelsen när man kommer hit. Inte bara för katt och hund utan även för djurägarna. Tycker djurägaren att det är okej att komma hit gör även ofta djuren det.

– Är djurägaren jättestressad går det rakt ner till hunden i kopplet eller i buren till katten. Har vi lugna djur kan vi göra mer. Vi behöver faktiskt inte ge lugnande så ofta, säger hon.

Jeanette Särnholm blev utsedd till årets företagare i Laholms kommun 2022. Foto: Johan W Jönsson

Innan Jeanette startade sin klinik arbetade hon på ett veterinärmedicinskt företag i diagnostik. Då var hon runt på många kliniker och djursjukhus i Sverige och Norden.

– Man gjorde allt som hörde veterinäryrket till på ett ganska snarlikt sätt. Men man missade upplevelsen och man kunde se på djurägarna hur stressade de var.

– Vi vill undvika löpande band-principen här och man ska inte behöva stressa med massa andra djur- och djurägare, även om det ibland så klart kan köra ihop sig.

Att Ava Vet inte bara ser till patienten och patientfallet, utan även till djurägaren, för att få ett så bra resultat som möjligt var en del i att Jeanette Särnholm prisades av företagarna förra året.

Landshövdingen och LT:s utsände fick en exklusiv rundvandring på kliniken och Jeanette berättade om verksamheten och svarade på frågor på de rundvisade.

På baksidan finns en liten rastgård där djur- och djurägare kan rasta sig. Det finns ett undersökningsrum för hund och ett för katt. I båda rummen finns fondväggar.

– Man kan få titta på lite olika bilder som har med djurens hälsa om man vill. Men man kan välja att titta på ett vattenfall och ta det lugnt om man hellre vill det, säger Särnholm.

Det finns även ett större rum där bland annat valpkullar besiktigas. Snett över korridoren ligger ett samtalsrum där veterinär och djurägare kan prata.

– Vi gör mycket medicinska utredningar och jag vill gärna ha hit djurägaren när jag lämnar ut provsvaren. Jag vill förklara vad vi gjort, vilka slutsatser vi dragit och vad som är planen.

Jeanette utbildade sig till veterinär 1998. Hon visste att hon vill bli veterinär redan som sexåring. Hon praktiserade på klinik som ung och jobbade sedan som djursjuksköterska.

Landshövding Brittis Benzler lyssnar intresserat på veterinär Jeanette Särnholm. Foto: Johan W Jönsson

Hon visar vidare upp röntgenrummet samt arbetslokalerna med operationssalar med sprillans ny narkosutrustning samt rummet där patienterna förbereds inför ingrepp.

Patienterna kommer främst från södra Halland och norra Skåne. Sommargäster åker dock långt året om för att få sina djur behandlade på Ava Vet.

Att ha tuffa samtal med djurägare hör till veterinäryrket. Jeanette berättar att hon ofta blir berörd. Hon tycker inte att man ska jobba kliniskt om man saknar empati.

– Det viktigaste för de flesta djurägare är att djuret inte ska lida. De älskar sina djur och ser allra oftast till deras bästa. Det kan vara svåra samtal och jag känner stor empati med djurägaren.

Hon ska egentligen fördela sin tid fifty-fifty mellan administrativa uppgifter och kliniskt arbete. Just nu är det dock är veterinärbrist i Sverige och Ava Vet hade behövt en veterinär till.

Jeanette visar upp sitt kontor och klinikens labb med komplett utrustning innan rundvandringen avslutar i uppehållsrummet med kök och skrivbordsplatser.

Landshövdingen är ute på verksamhetsbesök regelbundet. Hon tycker att det är både viktigt och kul. Benzler brukar försöka besöka de som blivit utsedda till årets företagare av företagarna.

– Det är en av de roligaste och mest intressanta delarna av mitt jobb. Som landshövding ska man hålla regeringen underrättat om läget i länet och den bilden får jag genom att vara ute, säger hon.

Samtalsrummet är hemtrevligt. ”Vi har försökt att komma bort från den institutionella känslan”, säger Särnholm. Vid bordet lämnas bland annat provsvar efter medicinska utredningar ut. Foto: Johan W Jönsson

Jeanette Särnholm berättar om veterinärklinikens välutrustade labb för Brittis Bentzler. Foto: Johan W Jönsson