Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2017-12-09 KL. 12:58

Privat bevakning i centrala Båstad

Privat bevakning i centrala Båstad

Sedan i somras har det planerats för att få till en bevakningstjänst i centrala Båstad som ska kunna vara på plats inom fyra minuter när larmet går. Målet med 100 hushåll har inte uppnåtts men nu har de kört igång ändå.

Lasse Henningsson är VD på Hotell Skansen och har under senaste året varit utsatt för flera incidenter i och runt sitt hem i centrala Båstad. Han upplevde att situationen inte var hållbar så ett upplägg för en bättre bevakning börjades skissas på för några månader sedan.
– När otryggheten infinner sig så blir man olycklig och måste reagera. Vi måste mota fan i dörren så de inte kommer in på vårt område och ställer till problem. Det spelar ingen roll hur bra larmsystem jag installerar om ingen kommer när larmet går, berättar Lasse Henningsson.Lasse Henningsson har tidigare drabbats av inbrott och vill ha bättre bevakning

Både polisen och kommunen har varit informerade om projektet och välkomnar det.
– Jag ser initiativet som en förebild. Hade vi haft samma engagemang i större utsträckning hade vi sett att brottsligheten gick ner, säger lokalpolisområdeschef Karim Ottosson.Båstadpoliserna Axel Johansson och Karim Ottosson

Bevakningsgruppen har i nuläget tre väktare i området som har befogenheter att ta tjuvar och hålla dem tills polisen kommer. Med en inställelsetid under fyra minuter har de god chans att komma fort när larmet går.
– Vi vill göra Båstad tryggare igen för det har inte varit bra som det varit sista tiden. En del i detta är att visa folk att vi är på plats, säger LG Axelsson VD & Koncernchef på Bevakningsgruppen Sverige AB.

Verisure har också varit delaktiga i att få ihop en fungerande bevakningstjänst i Båstad. Genom Verisures system larmas väktare från Securitas som har stora områden som de patrullerar och inställelsetider kan inte garanteras under en halvtimme.
– Vår uppgift är primärt att erbjuda larmanläggningar som är anslutna till larmcentral. När larm går så motringer vi och genom moderna anläggningar kan vi prata direkt med de i bostaden och se genom kameror vilka som rör sig i huset. Får vi inga svar larmas väktare, polis och nu även Bevakningsgruppen som har störst möjlighet att vara fort på plats, berättar Magnus Larsson från Verisure.

Vissa av de anslutna till Bevakningsgruppen tar större del i detta i nuläget men förhoppningen är att fler ansluter sig så kan avgifterna sänkas. Nu kostar det cirka 1200 kr per månad att vara med.
– Nu är vi igång! Det har tagit längre tid än vad vi trodde men vi måste vara några pionjärer som drar igång detta projektet sen kommer säkert fler att haka på, säger Lasse Henningsson.

TEXT & FOTO: Peter Jakobsson