BJÄRE 2022-11-09 KL. 09:30

Räddningstjänsten ryckte ut till nya Bjäre skola

Av Peter Jakobsson

Räddningstjänsten ryckte ut till nya Bjäre skola

Strax innan klockan nio på förmiddagen (8/11) fick räddningstjänsten i Båstad rycka ut då det kom larm från nya Bjäre skola i Västra Karup.
– Det visade sig sedan att det var vattenånga i köket som utlöste ett automatlarm, berättar Pelle Pettersson, räddningschef i Båstad.

Räddningstjänsten kan dock inte veta om det är falsklarm eller skarp när de ger sig av.
– De ringer ofta innan vi är framme och förklarar vad som hänt när det falsklarmar. Några åker då ändå fram för att se vad som hänt och vad som eventuellt kan göras för att det inte ska falsklarma på nytt. Vi måste också återställa larmet när vi ser att det inte kommer lösa ut igen, förklarar Pelle.

Alla larm som kommer till räddningstjänsten tas på allvar och styrkan från Båstad satte av mot Västra Karup när larmet kom.
– Att det blir några falsklarm från nya byggnader är inte helt ovanligt. Det tar lite tid att trimma in alla sensorer så de fungerar optimalt, säger Pelle.

Det var på den andra dagen skolan hade öppet som larmet kom. Skolbyggnaden som just tagits i bruk var full med lärare och elever.
– Vi är väldigt tacksamma för att det inte var skarp brand i byggnaden. Vi vill inte att det ska vara några händelser i några skolor och speciellt inte i den helt nybyggda fina skolan, säger Pelle.