Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2017-06-02 KL. 09:44

Rekordmånga deltog i uppskattat mopedrally

Rekordmånga deltog i uppskattat mopedrally

Den blåa röken från över tre hundra mopeder lade sig tung över Förslövs industriområde när årets Kristi himmelsfärdsrally skulle starta. Med intresset för gamla mopeder gemensamt var det både kvinnor och män i blandade åldrar som puttrade runt några mil på Bjäre.

Det är den lokala föreningen Bjäre Moppers som arrangerar rallyt och i år var det 355 deltagare som körde sina gamla tvåtaktare runt på halvön i solskenet. Det är den största träffen för veteranmopeder i Skåne och troligen den största i Sverige.
– Kristi himmelsfärdsrallyt blir populärare för varje år och i år var det rekord på antalet deltagare. Det är nittonde året vi kör detta och för många är detta en tradition. Det finns andra stora klubbar runt om i landet men fördelen här att det finns många klubbar inom en inte allt för stor omnejd vilket gör det enkelt för många att komma hit, säger Maggan Rubin som är styrelseordförande i klubben.Maggan Rubin och Nisse Heberlein

Klubben startades 1998 av Nisse Heberlein. Initialt var det tolv medlemmar men sen växte det fort. År 2000 bildades en styrelse för klubben och för den har Maggan Rubin varit ordförande sedan dess. Nu är de 350 medlemmar och där sätter de sitt tak för hur många det kan bli.
– Det är mycket administrativt arbete med klubben nu och med fler i klubben skulle det bli för mycket arbete och kanske inte hållbart att hantera. Vi måste ha tid att ha kul också, berättar Maggan.

Förr kunde man hitta en gammal moped för tre tusen kronor och utbudet var stort. För femton år sedan gjorde SVT en dokumentär om Bjäre Moppers och gamla mopeder. Efter det blev intresset i hela landet väldigt stort och priserna på gamla mopeder gick upp.
– Ett tag var det nästan löjligt dyrt att få tag på en veteranmoppe, det begärdes priser som var väldigt höga, även för riktiga skrothögar. Nu har det dalat lite igen vilket är bra, säger Maggan.Blåröken låg tung när mopparna startade

Bjäre Moppers är en aktiv förening. Från september till april träffas de en gång i veckan och meckar tillsammans. Det brukar vara runt trettio personer som kommer och det meckas på de 22 meckarborden som finns. De som inte meckar med mopeder sitter och pratar och umgås.
– Det sociala är också en viktig del av vår klubb. Man måste inte bara mecka och prata moppe, säger Maggan.

Sommaren är Bjäre Moppers lågsäsong. Många åker säkert en del med sina mopeder men annars har folk semester och gör annat så då blir inte meckarträffarna av. Det är dock två till rallyn under sommaren där de kan träffas och köra moppe och känna dofterna av tvåtaktarna.
– Jag har tre stycken mopeder, berättar Maggan. Men jag kan tyvärr inte köra så mycket med dem längre på grund av en ryggskada från en olycka. Kortare sträckor går dock bra och det är kul, säger Maggan.

Nästa år firar Bjäre Moppers 20 år.

Nisse Heberlein var på plats när alla deltagare skulle ge sig iväg. Lite stolt verkar han vara över att vara grundare av klubben som blivit så stor och med Kristi himmelsfärdsrallyt som höjdpunkten. Han var dock inte med och körde.
– Ett tag hade jag 15 mopeder men jag har sålt dem alla. Du får kalla mig moppesvikare men nu för tiden kör jag hoj, berättar Nisse.

Efter halva sträckan var det korvpaus i Torekovs hamn där deltagarna kunde ta av sig hjälmarna och låta mopparna svalna en stund. Vi träffar Linda Jögis med sambon Christoffer Hansson som kommit ända från Hönö utanför Göteborg för att vara med i rallyt.
– Vi kombinerar rallyt med att hälsa på goda vänner i Halmstad som också är med och kör, berättar Linda. Det är andra gången vi är med och det är väldigt roligt.

Linda Jögis och Christoffer Hansson

Utmed banan fanns ett antal frågor som deltagarna skulle besvara.
– Det är lite kluriga frågor om allt möjligt. Jag förstår ju varför, för hade det bara varit motorfrågor eller frågor om mopeder hade noga alla haft alla rätt, berättar Christoffer som tillsammans med Linda hoppar på sina mopeder och gasar vidare.

Rallyt avslutades på samma plats som starten i Förslöv efter deltagarna puttrat runt på banan som slingrade sig runt mestadels på småvägar genom ett stort antal av Bjäres fina små byar. Stämningen var på topp och många återvänder säkert till rallyt nästa år då Bjäre Moppers har tjugoårsjubileum.

TEXT & FOTO: Peter Jakobsson