Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-09-05 KL. 17:00

Rekordmånga vårdärende noterade till 112

Sommaren är en hektisk tid för SOS Alarm och för Båstad. Under juli månad rapporterades fler vårdärende än normalt i Båstads kommun. 277 samtal med vårdbehov tog SOS Alarm emot jämfört med snittet som är 215 vårdsamtal under julimånad.

Rekordmånga vårdärende noterade till 112

Över hela Skåne rapporterades fler 112-samtal gällande vårdärenden än normalt för att vara i juli. 14 098 stycken jämfört med månadssnittet på 11 845 stycken. Tittar vi på det historiska snittet låg 30 av 33 kommuner över snittet för månaden.

Båstad tog emot näst flest samtal i Skåne under perioden och tittar vi ur ett riksperspektiv kommer Båstad på 15:e plats gällande antalet noterade samtal gällande sjukvårdsärenden.
– Vi hade en hektiskt sommar som vanligt men vi märker självklart av en ökande belastning om vi ser över tid, säger Pelle Petterson, Räddningstjänstledare i Båstad kommun.

Färsk statistik för Räddningstjänsten i Båstads kommun visar att bara under de senaste 8 månaderna har en ökning på inkommande sjukvårdslarm skett med 10-15%.

Räddningstjänsten har idag ett avtal med regionen om att ta ett antal larm med prio 1-karaktär det vill säga när patienten har livshotande symtom eller vid olycksfall.
– När ett sjukvårdslarm inkommer och det är ett hjärtstopp då larmas vi direkt. Då finns det inte marginaler att vänta på en ambulans som kan ha lång framkörningstid, säger Pelle.


Foto: Peter Jakobsson


Påverkas ert övriga uppdrag när antalet sjukvårdslarm ökar?
– Både och, men det är inte så att vi avbryter ett vårdärende för en trafikolycka. Utan då disponerar vi om våra styrkor. Kanske att vi låter en kollega vara kvar på sjukvårdslarmet och resten kör till trafikolyckan. Om det inte går så drar vi in en station till som förstärkning, avslutar Pelle.

Text: Jenica Paulsson Bild: Press och Peter Jakobsson