Av Peter Jakobsson
Nu har restaurang Flora på Thora Vingård öppnat. Ulrica och Tobias Millqvist driver restaurangen tillsammans med sommeliern Daniella Lundh Egenäs och gästerna hittade snabbt ut till Dalen mellan Torekov och Hovs Hallar.
– Vi öppnade på midsommardagen så vi börjar nu känna oss lite varma i kläderna, säger Daniella.
Fastigheten vid Thora Vingård i Dalen är helt nybyggd och på övre plan huserar Flora, Bjäres nya kulinariska inslag. Det är naturnära kulörer i hela restaurangen. Matsalen går i grönt och golvet är mörkt. Från ett stort fönster är det utsikt mot vinrankor och havet, på andra sidan kan man se ner på delar av vingårdens verksamhet. I köket som är ganska öppet mot gästerna och finns Tobias Millqvist och ett gäng nyanställda som trimmar in rutinerna samtidigt som bångarna för dagens servering börjar trilla in.
– Det kom många nyfikna gäster direkt efter vi hade öppnat, nu har vi ganska stort tryck på bokningarna, säger Tobias.
Fastigheten är helt nybyggd och restaurangen ligger på andra nåningen innanför det stora fönstret. Foto: Peter Jakobsson
En ny restaurang är också en utmaning i att få till en bra personalstyrka. Tobias och Ulrica har fått ihop ett bra gäng.
– Ja, verkligen! Några har jag jobbat med förr men en del är nya. Hela köket är nytt för oss alla så vi lär hela tiden för att optimera, berättar Tobias.
Tobias Millqvist driver Flora och är nöjd med hur öppningen och responsen varit från gästerna. Foto: Peter Jakobsson
På menyn är det fräscha rätter och mycket lokalt. Tobias förklarar att det inte är någon fine dineing utan det ska kännas familjärt och personligt.
– Vi kör samma meny på luncher och kvällen. Det är veckans vingårdsrätt, sen är det en à la carte och en trerätters vingårdsmeny. I vingårdsmenyn är fokus på rätter som passar med vingårdens egna viner. Ambitionen på rätterna är seriös och hög men inte så det blir för mycket. Alla ska känna sig välkomna hit, vi är ingen lyxkrog. Det ska alltid finnas en rätt som kostar under 200 kronor, vår dyraste rätt ligger just nu på 325 kronor och många andra restauranger har ju bra mycket dyrare än så, säger Tobias.
Tobias Millqvist ser till att tallrikarna blir korrekta innan de bärs ut till gästerna. Foto: Peter Jakobsson
Kockarna i köket ropar återkommande på Tobias med frågor när beställningarna börjar komma in från de första gästerna för dagen.
– Vi testar fortfarande en hel del av rätterna så det kan bli en del justeringar, säger Tobias som säger till kockarna hur det ska göras och håller total koll på allt.
De flesta gästerna bokar besöken i förväg och denna onsdag var det nästan fullbokat från öppning, men det går bra att komma spontant också.
– Är det helt fullt kan man vänta en stund i sofforna så löser vi nog bord inom kort, säger Tobias.
I köket finns bland annat Tilda Svensson och Zeke Westerlund som gått på Apelrydsskolan och vann guld på Gymnasie-SM i grenen Kök under tävlingar i Stockholm våren 2023. Nu har de båda landat jobb på Restaurang Flora.
– Jag har varit i väg och gjort militärtjänst ett år men det är så kul att vara tillbaka i restaurangkök igen. Det är också väldigt kul att jobba med Tobias, han hjälpte oss en del när vi tävlade, berättar Tilda medan hon står vid kallköket och fixar med tomater.
Tilda Svensson jobbar nu på Flora och kommer senast från restaurangutbildning på Apelrydsskolan. Foto: Peter Jakobsson
Tobias står och platear maten med van hand medan sorlet från matsalen börjar tillta när borden fylls med gäster. Varje tallrik ska se fin ut och inget får missas.
Det gäller att hålla tungan rätt i mun när de fina uppläggningarna ska göras. Tobas är dock van så det går enkelt. Zeke Westerlund står i bakgrunden. Foto: Peter Jakobsson
Samtidigt står Daniella Lundh Egenäs ute i matsalen och tar emot gäster. Hon är sommelieren på Flora och är känd för hennes stora kunskap som sommelier, utbildare och vinskribent. Hon har jobbat på restauranger som Frantzén och Agrikultur och har synts som dryckesexpert i SVTs Go'kväll och på TV4.
– Det är jätteroligt att få jobba både i restaurangen och med vinvandringar. Här händer så mycket på vingården, säger Daniella.
Sommeliern Daniella Lundh Egenäs visar gårdens egna vin av sorten Natt. Foto: Peter Jakobsson
Daniella visar vinkylarna som är vända mot gästerna i matsalen. Hon tar fram en flaska med lite speciellt vin som de gör på gården. En Pétillant Naturel som är ett grumligt mousserande vin.
– Vi kallar den för Natt. Det är ett vin med naturliga bubblor som jäser på ett speciellt sätt. Druvorna till just detta vinet kommer från en gård i Broddarp som vi samarbetar med. Flaskorna kan vara lite opålitliga med trycket så vi vågar inte sälja den utanför restaurangen. Men här har vi full koll då vi öppnar de själva, berättar Daniella.
Matsalen på Flora. Foto: Peter Jakobsson
Restaurangen har öppet onsdag till söndag under sommaren. Kvällsittningar görs på torsdag till lördag.