Klik venligst
BJÄRE 2024-06-29 KL. 10:00

Roger fick p-bot: ”I tennis hade den varit inne”

Av Johan W Jönsson

Roger Johansson parkerade sin bil lite snett och delvis utanför det markerade strecket på träbarriären på grusparkeringen vid Hökafältets naturreservat. Trots att parkeringen var i princip tom hade han fått parkeringsböter när han kom tillbaka 20 minuter senare.
– Jag trodde att det var ett bedrägeri och ringde upp P-tjänst, men det var ett riktigt företag och jag fick betala böterna, säger Roger.

Roger fick p-bot: ”I tennis hade den varit inne”
Roger Johansson med sin b-bot, som han först trodde var ett bedrägeri. Han parkerade delvis utanför markeringen på en i princip tom grusparkering och blev lappad. Foto: Johan W Jönsson

Att få parkeringsböter är ganska vanligt och att en p-bot bestrids är inte heller helt ovanligt. Men att en bil som står snett på en öde grusparkering lappas får betecknas som lite udda.

– Det står att jag parkerat mitt fordon med något hjul utanför en uppställningsplats. Jag ska inte skylla ifrån mig. Jag såg markeringen. Men jag trodde inte att det var så noga när det var tomt.

Att det är personer som inte ser markeringen på träräcket är dock uppenbart. Bara under den korta tid som LT:s utsände och Roger träffas på parkeringen lappas flera fordon.

– Hade det varit tennis så hade bollen varit inne. Delar av mitt hjul var på linjen. Att det här står i tidningen kan förhoppningsvis rädda någon från att slippa 500 spänn i böter, säger Roger.

Han fick sin parkeringsbot tisdagen den 18 juni. Det var ingen värme den dagen och med Rogers bil var det tre bilar på parkeringen. När han kom tillbaka från en kort promenad var det fem bilar.

– Tre av de fem bilar som stod där hade en p-bot. Jag trodde att det var ett bedrägeri först och ringde upp P-tjänst, men det var ett riktigt företag och jag fick betala böterna.

Så här stod Rogers bil när den blev lappad på en nära nog tom parkering. Foto: privat

– Man tänker ju inte på de här markeringarna. Framförallt inte om parkeringen i princip är tom. Uppmaningen lyder; tänk på hur ni parkerar ute i skogen i Mellbystrand. För där är det noga.

På parkeringen i naturreservatet finns ingen skylt som förklarar hur man ska parkera. Dessutom är gräset högt på sina ställen och på ett ställe täcker en buske en markering.

P-tjänst VD Stefan Gabrielsson tycker att det låter som att p-vakten Roger råkat ut för varit väl hård. Han förklarar att det alltid är upp till p-vakten att bedöma den enskilda situationen.

– P-vakterna får bedöma om det är skäligt att lappa någon. Speciellt om det är tomt på parkeringen. Då spelar det ju absolut ingen roll om man står lite på sniskan, säger han.

– Så tycker jag i varje fall och jag är ju VD och boss över det hela, fortsätter Gabrielsson.

Roger har haft lite otur då?

– Jag skulle vilja påstå att man alltid har otur när man blir lappad. Det är inte så att P-vakterna står i buskarna och väntar. Att felparkerare och p-vakter är på samma ställe är oftast en tillfällighet.

Grusparkeringen vid Hökafältets naturreservat har plats för över 20 bilar. Så här kan det se ut en varm dag. När Roger fick böter var det nästan tomt på parkeringen. Foto: Johan W Jönsson

Stefan berättar att det är markeringar i träbarriären för att få någorlunda ordning och så att folk inte ska breda ut sig hur som helst. Så många bilar som möjligt ska få plats på parkeringen.

– Det är väldigt ont om parkeringar i naturreservaten. Därför har man gjort på det här viset. Vårt syfte är att skapa utrymme, så att så många som möjligt ska kunna parkera legalt.

Det är upp till länsstyrelsen att sköta om parkeringen. Om markeringarna skyms av gräs eller buskar får p-vakter inte lapa bilar som ”står fel” precis där, berättar Gabrielsson.

Att överklaga en p-bot kostar ingenting. Betalar du in en p-bot två gånger eller fler tas dock en administrationsavgift ut. Det är nämligen vanligt med dubbelbetalningar och det är merjobb.

– Hör Roger av sig till vår kundtjänst ska vi se godvilligt på detta. Det låter som att p-vakten varit något för nitisk om det i princip varit tomt på parkeringen, säger Gabrielsson.

Rogers p-bot på 500 kronor. Foto: Johan W Jönsson

Parkera rakt, uppmanar skylten men det står inget om att parkera efter markeringarna. Foto: Johan W Jönsson

Markeringarna på träbarriären visar hur du ska parkera. Foto: Johan W Jönsson

Här får inga bilar lappas. Går det inte att se strecket är det svårt att parkeras rätt. Foto: Johan W Jönsson