BJÄRE 2022-11-11 KL. 06:00

Rögle försöker hitta tillbaka till grunderna

Av Roger Bengtsson

En hemvändare som söker efter formen i ett lag som hackar. Daniel Zaars säsongs-öppning har inte på något sätt varit dålig. 4 mål och 5 assist så här långt. Men precis som för klubben han spelar i, så har kravribban höjts avsevärt de senaste åren. Rögle ska ligga i serietopp och Daniel Zaar ska vara bland de bästa poängplockarna i hela ligan. Annars är det kass.

Rögle försöker hitta tillbaka till grunderna
Rögles Anton Bengtsson, Daniel Zaar och Kim Rosdahl under ishockeymatchen i SHL mellan Rögle och Oskarshamn den 29 oktober 2022 i Ängelholm. Foto: Bildbyrån

– Det är bra att det ställs krav. Det visar att folk har förväntningar och förhoppningar, resonerar Zaar. Men det går upp och ner för alla lag och erfarenheten vi får med oss från den tunga säsongsöppningen kommer vi att ha nytta av längre fram.

Tillvaron i Ryssland och KHL blev inte riktigt vad Daniel Zaar föreställt sig. Perioder av skador i en klubb 40 mil öster om Moskva utsätter en för nya utmaningar. Bortaresor över 5-6 tidszoner likaså. När Ryssland anföll Ukraina i februari blev valet att lämna KHL väldigt enkelt för, Daniel Zaar.
– Jag betalade skatt i Ryssland. Dom pengarna kunde mycket väl finansiera landets krig i Ukraina. Att lämna klubben, ligan och landet var självklart för mig.
Zaar kom hem och förstärkte ett Rögle som låg i serietopp. Laget spelade hem klubbens första titel, Zaar gjorde båda målen i CHL-finalen inför en fullsatt arena.
– Galet härligt, reflekterar Zaar så här ett halvår senare. – Framför allt att kunna ge tillbaka till alla dom som sliter och jobbar i och utanför klubben. Till alla som följer oss, hejar på oss i alla situationer.

Efter en poängmässigt skral säsongsöppning för Rögle är det naturligt att fråga en av lagets tilltänkta poängmaskiner vad som inte fungerat.
– Svårt att svara på i en mening, menar Daniel Zaar. Det är många saker som sammantaget gjort att poängen inte trillat in i samma mängd som under tidigare år. Laget och truppen är bra nog för en väsentligt högre tabellplacering, det är jag helt säker på. Men, många av de andra SHL-klubbarna har lyft sig några snäpp, vi har tummat på en del detaljer. Det räcker för att man ska ligga tolva istället för trea.

I bortamatchen mot Brynäs, som var den sista före landslagsuppehållet, var det tydligt att Rögle bröt ett spelmässigt mönster. Det mesta av kraften riktades mot egen zon och defensiven. Riskminimering. Hellre sarg ut än att spela fast sig. Hellre behålla puckinnehavet och gå miste om ett kontringsläge, än att chansa.
– Så var det absolut, instämmer Daniel Zaar. Vi behövde hitta grunderna i vårt spel. Då börjar man alltid i de bakre leden. Det var inte så vackert, det var inte så underhållande, men vi tog med oss tre poäng hem till Ängelholm. Nu kan vi bygga därifrån.

För Zaars egen del betyder en prioriterad defensiv med låg riskfaktor att hans primära kvaliteter som spelare blir lidande. Anfallshockey i hög fart kommer i andra hand när defensiven och att slå vakt om poäng prioriteras.
– Jo, det är så klart inte den ishockey jag allra helst vill spela. Men hockey är en lagsport, man får en uppgift, den ska lösas. Och när slutsignalen i Gävle gick och tre poäng var klara är det värt det. Vinna är allt som räknas, hur det ser ut får vi ta senare, säger Daniel Zaar och ler.


Rögles Daniel Zaar under ishockeymatchen i SHL mellan Leksand och Rögle den 3 november 2022 i Leksand. Foto: Bildbyrån


På tisdag väntar den första av två åttondelsfinalmatcher i CHL. En snabb tur till ”wunderschöna” Salzburg. Det österrikiska laget har Zaar inte någon större koll på, men är desto mer tänd inför slutspel i CHL.
– Skönt att kunna släppa fokus på SHL i några dagar och gå in i lite ”slutspelsläge”. Det blir en annan typ av ishockey i CHL, kanske inte alltid fullt så strukturerad och uppstyrd. Vi går för en ny titel, sen får vi se hur långt det räcker, menar Daniel Zaar.
– Salzburg borta, det är fokus nu.

Därefter väntar en mycket viktig period för Rögle i SHL.
13 matcher ska spelas under knappt en och en halv månad. 39 poäng ska fördelas. Perioden avgör i mångt och mycket vilken väg Rögle tar den här säsongen. Daniel Zaars eventuella poängmakande är en av många faktorer som avgör vägvalet.