Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2020-01-24 KL. 12:56

Rondellen kommer att underlätta trafikflödet men bygget har hamnat efter

Rondellen kommer att underlätta trafikflödet men bygget har hamnat efter

Den 7 januari satte Serneke tänderna i korsningen Fridhemsvägen – Köpmansgatan där det skall byggas en cirkulationsplats med en rondell. I mitten av mars är det tänkt att den ska vara klar men bygget har redan hamnat lite efter.

Att Köpmansgatan är avspärrad mitt i byn har ingen som kört genom Båstad senaste veckorna missat. Det stora arbetet med trafiksäkerhetshöjande åtgärder är i full gång. Bygget av rondellen är det enskilt största ingreppet. Att vara klar i mitten av mars, som det är tänkt, blir en utmaning.
– Vi är just nu något efter i tidsplaneringen på grund av oförutsedda hinder. Hur det kommer påverka om vi blir klara senare än planerat vågar jag inte sia om nu. Vi har fem maskiner som håller på för fullt och försöker komma ifatt, förklarar Filiph Andersson, platschef på Serneke.

Första momentet är att dra om ledningar under gatan och redan där stötte de på patrull.
– Det går över lag bra men det är mycket oförutsedda saker i marken när vi gräver. Det är ledningar som avviker från underlaget och gamla grejer som ligger kvar. Vi är vana att det inte alltid ser ut som vi trodde när vi gräver men här var det lite extremt. Men vi reder ut det. Nu har vi en bättre bild över hur det ser ut så jag är hoppfull inför fortsättningen, berättar Filiph.

I samband med ombyggnationen så byts avlopp ut, även lite utanför området där rondellen ska byggas. Det är de ledningarna som ligger djupast, tre och en halv meter ner.
– Just här har vi haft problem med ledningarna så vi passar på att fixa detta nu, säger Hans Paganus, fastighets- och fritidschef på Båstads kommun.
– När man gör en så omfattande ombyggnad med mycket som platsbyggs och nya beläggningar så vill man inte riskera att få riva upp det under närmaste fem till tio åren i alla fall, säger Filiph.Hans Paganus, fastighets- och fritidschef på Båstads kommun tillsammans med Filiph Andersson, platschef på Serneke, jobbar för att rondellbygget ska gå så smidigt som möjligt för alla.

För att ett omfattande bygge mitt i byn ska klara sina tidsramar krävs att logistiken fungerar.
– Det är många olika saker som är beroende av varandra. Material ska både köras bort och levereras för att de som ska jobba med det ska kunna sätta igång. Det är olika specialister som ska in vid vissa tillfällen. Det är en utmaning, förklarar Filiph.

Sommartid då det är stor belastning på Köpmansgatan kommer rondellen att underlätta trafikflödet.
– I somras såg jag ofta att det blev stopp i denna korsningen, säger Hans.

Att det blev rondell i denna korsningen och inte vid korsningen Friluftsvägen - Köpmansgatan beror på att i den korsningen får inte en rondell plats.
– Fastigheterna ligger för nära helt enkelt. Då hade vi fått försöka köpa loss mark, förklarar Hans.

I den korsningen kör bland annat linjebussar många turer varje dag.
– Vi får se över hur man kan göra med busstrafiken i framtiden. Vi har haft lite olika idéer.

Kommunen har länge planerat och skissat på uppfräschningen av Köpmansgatan och senare i vår ska det vara klart.
– Jag ser fram mot att det ska bli klart, ska bli spännande att se hur det blir, säger Hans.Illustration av rondellen. Originalma°lning i akvarell av Christina Forsberg.

Vad möter ni för reaktioner från Båstadsbor?
– Jag hade nog trott det skulle komma mer negativa kommentarer men de flesta verkar kunna visualisera och se framemot hur det ska bli när det är klart, säger Filiph.

Hans Paganus håller med om att folk verkar positiva.
– Det som är lite tråkigt är att handlarna närmast intill blir lite drabbade. Vi gör vad vi kan för att få det så bra som möjligt för dem men det är svårt, säger Hans.

Totalt är det runt 20 personer från Serneke som jobbar med de olika arbetena på Köpmansgatan. Förutom rondellbygget jobbar de vid Rivieravägen där enkelfil med trafikljus begränsar framkomligheten.
– När de är färdiga vid Rivieravägen kommer den gruppen flytta sig till Hjorten och fortsätta med arbeten väster ut. Då blir det trafikljus utmed sträckan där, förklarar Filiph.

Att arbetena krånglar till det lite för trafikanterna är Serneke medvetna om.
– Ha lite tålamod och låt oss jobba på så kommer det bli riktigt bra utmed Köpmansgatan. Vi förstår att vi orsakar lite knepigare trafiksituation just nu.

Över påsk, när det kommer mycket folk till Bjäre, kommer det inte pågå några jobb som begränsar framkomligheten lovar Serneke.

OM BYGGET


Vad: Ny cirkulationsplats, gång- och cykelvägar, ett vänstersvängfält samt flytt av busshållplatser och övergångsställen.
Varför: För att öka trafiksäkerheten och framkomligheten längs Köpmansgatan, med fokus på oskyddade trafikanter.
Nuläge: Produktion.
Klart: Våren 2020, plantering av träd hösten 2020.


TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON