BJÄRE 2022-09-12 KL. 15:10

S ökar med 3 procent i kommunen

Av Carina Nilsson

Socialdemokraternas gruppledare i Båstad, Ingela Stefansson, är nöjd med valresultatet som i skrivande stund innebär att S ökar med 3 procent i Båstad till preliminärt 17 procent. Det innebär ett mandat till i fullmäktige.

– Jag är väldigt tacksam och stolt, säger hon.

S ökar med 3 procent i kommunen
Ingela Stefansson är nöjd med valresultatet som innebär att S plussar tre procent i Båstad. Foto: Peter Jacobsson

Socialdemokraterna har styrt i Båstad tillsammans med Samverkan för Bjäre, SFB, sedan valet 2018. SFB har bestått av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna.

– Då var vi lite nervösa för hur det skulle gå att regera tillsammans med SFB men jag tycker att vi har klarat det bra och det känns som om väljarna har belönat oss för att vi har tagit ansvar, säger hon.

När S och SFB tog över ansvaret var kommunens ekonomi inte så bra.

– Idag har kommunen en god ekonomi och vi har även hanterat flera år med pandemin. Att vi då ökar i valet känns som ett förtroende från väljarna. Jag är väldigt tacksam för det även om siffrorna än så länge är preliminära. Jag är också väldigt stolt över det arbete som alla valarbetare har gjort, säger Ingela Stefansson.

Eftersom Socialdemokraterna även ökade på riksplanet så tror Ingela att partiets ökning i Båstad även kan bero på det.

– Det finns nog en liten Magda-effekt, men jag tror att väljarna framför allt ser att vi har gjort bra saker och satsat på välfärden i Båstad, säger hon.

Även Moderaterna ökade stort i Båstad och tillsammans skulle S och M få egen majoritet i kommunfullmäktige. S har 7 och M 14 mandat, vilket tillsammans blir 21 av de 41 som finns i kommunfullmäktige. Siffrorna är dock fortfarande preliminära.

Hur ett eventuellt fortsatt samarbete ser ut vill Ingela inte sia om i dagsläget.

– Det är för tidigt att göra det. Moderaterna är det största partiet och det är de som kommer att hålla i taktpinnen i det politiska arbetet framåt i kommunen.