Klik venligst
BJÄRE 2022-05-02 KL. 18:00

Så blir du kompis med nässlor och kompost

Av Carina Nilsson

Hur kan nässlan bli en nyttoväxt och komposten en plats där mikrolivet frodas? Det kan man få svar på i två föreläsningar som hålls på hembygdsgården i Boarp i maj.

Så blir du kompis med nässlor och kompost
Anette Johansson vill få fler att upptäcka nässlans många möjligheter. Foto: Privat

Hembygdsföreningen startade med föreläsningar redan förra året, men på grund av pandemin blev det inte riktigt vad medlemmarna hade tänkt sig.

– Vi fick ställa in en del men i år tar vi nya tag med bättre förutsättningar. Caféet håller öppet och vi försöker hitta intressanta föreläsare inom ämnen som mat, odling och på sikt även byggnadsvård. Vi har en fantastisk plats för detta i hembygdsgården och jag tar väldigt gärna emot idéer och tips på olika ämnen som folk är intresserade av och skulle vilja veta mer om, säger Ewa M. Renström som är kursansvarig i hembygdsföreningen.

Den första föreläsningen hålls den 7 maj då Anna Wadström håller en kompostkurs. Anna är trädgårdsmästare med biodynamisk inriktning och lär ut hur man får liv i jorden så att maskar och mikroliv frodas, vilket i sin tur gynnar växtligheten.

Den 15 maj ska Anette Johansson från Sällskapet Nellorna föreläsa om Nässlan i trädgården.

– Nässlan betraktas ju som ett ogräs hos oss, men den är i allra högsta grad en nyttoväxt som kan användas till så mycket mer än nässelsoppa och örtte, säger Ewa M. Renström.

Anette har sedan 2005 jobbat för att nässlans dåliga rykte ska bli bättre.

– Förr hittades växten i klosterträdgårdarna bland andra läkeväxter men någonstans på vägen blev den ett ogräs. Men nässlor kan användas till både tyg och slitstarka rep. Den har ett otroligt brett användningsområde, säger Ewa M. Renström.