Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-3-18 KL. 10:38

Så här har vi rört oss i Skåne under pandemin

Så här har vi rört oss i Skåne under pandemin

Delar av landet står på randen till en tredje våg i coronapandemin. Med data från Google kan vi redogöra för folks rörelser och besök till olika typer av platser förändras, jämfört med innan pandemin, under första vågen och början av detta år.

Den andra vågen av cononasmitta var betydligt mer påtaglig i Skåne än den första. I början av pandemin var kunskapen låg och chocken stor över alla förändringar. När sedan andra vågen kom fanns restriktioner redan på plats och utökades.

Googles senaste siffror visar att invånarna i Skåne rörde sig mer ute på stan i februari, jämfört med januari, men fortfarande långt mindre än innan pandemin bröt ut. I Skåne var aktiviteten på kaféer, restauranger, köpcentra, biografer och bibliotek 21 procent lägre än vanligt den senaste månaden.
Datan för andra typer av platser visar att invånarna i Skåne just nu tillbringar mindre tid på arbetsplatsen och på knutpunkter i kollektivtrafiken än innan pandemin, medan vi ser en större aktivitet i hemmet.

De flesta isolerar sig mer nu än i första vågen
Sett till hela landet registrerar Google just nu betydligt mindre aktivitet på barer, restauranger och köpcentrum än i april under den första vågen. Det finns några få undantag i Jämtland och Dalarna, vilket sannolikt kan förklaras av fjällturismen. Men i de allra flesta län rör man sig mindre på stan nu än förra våren.

Statistiken sträcker sig fram till och med 28 februari.

Text: Peter Jakobsson
Källa & grafer: Newsworthy