Klik venligst
BJÄRE 2024-04-11 KL. 09:33

Så många gräsbränder har det varit i Båstad

Av Peter Jakobsson

Så många gräsbränder har det varit i Båstad
Gräsbränder i Båstad och grannkommunerna. Källa: MSB. Grafik: Bjäre NU

Enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) så fick räddningstjänsterna i landet rycka ut på färre gräsbränder förra året än året innan. Hur många gräsbränder det är på olika platser är beroende på hur mycket folk som bor där.

Jenny Sander, handläggare för skogsbränder på MSB, förklarar att där det bor mycket folk, där blir det många gräsbränder. Men förändringen över tid beror till stor del på en annan faktor.

– Det är helt kopplat till vädret. Det är det torra fjolårsgräset som brinner på våren och det torkar otroligt snabbt, om det blir soligt och blåsigt. Det kan gå över dagen. Faller det sig så att det torkar upp och är fint väder någon dag då många är lediga och ute och grillar eller eldar i trädgården, då kan det snabbt bli många gräsbränder, säger Jenny Sander.

Flest gräsbränder i landet var det i fjol i Göteborg (97), Stockholm (55), Norrköping (41) och Eskilstuna (36). I ett antal kommuner var det inga gräsbränder alls förra året. I södra Sverige var det noll gräsbränder i bland annat Åstorp, Lessebo, Färgelanda och Bollebygd.

Under 2018 då det var en extremt varm och torr sommar var det fler gräsbränder i nästan alla Sveriges kommuner än det sedan varit de kommande åren.

Gräsbränder i Båstad och grannkommunerna. Källa: MSB. Grafik: Bjäre NU

I Båstad registrerades endast en incident som gräsbrand under 2023. Som visas i grafen så var det några fler i grannkommunerna.