BJÄRE 2022-08-13 KL. 07:11

”Så många svenska män dör helt i onödan”

Av Rickard Gustafsson

Cirka 120 000 svenska män lever med diagnosen prostatacancer och varje år upptäcks runt 10 000 nya fall. När Håkan Florin från Prostatacancerförbundet besökte Mellbystrand på sin Mustaschkampen-turné är budskapet glasklart.
– Ge män allmän tillgång till screening, precis som kvinnor har för bröstcancer.

”Så många svenska män dör helt i onödan”
Eldsjälen och värmlänningen Håkan Florin ska göra upp emot 50 stopp på mer än 40 olika orter i kampen mot prostatacancer. Varje dag en ny ort och när LT träffar honom besöker han Mellbystrand och Mellby Center. Foto: Rickard Gustafsson

I elva års tid har Håkan Florin arbetat för att lyfta fram arbetet mot prostatacancer i såväl debatten som i politikernas medvetande. Han sitter som ledamot i Prostatacancerförbundets styrelse och är dessutom ordförande i Prostatacancerföreningen Värmland.

För andra sommaren i rad reser han Sverige runt för att ragga medlemmar och upplysa människor, främst män, om riskerna med prostatacancer. Men framför allt uppmanar han dem att gå och testa sig.
– Alla jag hittar som är över 50 år rekommenderar jag att ta PSA-prov så att de som har prostatacancer får vård i tid. Jag vädjar och ber till alla att testa sig, säger Håkan Florin.

Det är just det sistnämnda som är grejen. Prostatacancer går att bota, men det gäller att den upptäcks i tid. Från 50 års ålder har man rätten att få ta ett PSA-prov och har man släktingar som haft sjukdomen bör man testa sig efter man fyllt 40 år.

Ifjol samlade han själv in 30 000 namnunderskrifter och skickade in till socialminister Lena Hallengren tillsammans med ett kravbrev.
– Ge män allmän tillgång till screening, precis som kvinnor har för bröstcancer. Det måste till ny lagstiftning och att Socialstyrelsen rekommenderar testning, säger Håkan Florin som inte förstår hur politikerna runt om i Sverige kan ta så lätt på en dödlig sjukdom som cirka 10 000 män årligen drabbas av.

Han berättar att det finns en klar majoritet i riksdagen för att införa prostatascreening, men att kampen går för långsamt på grund av att inget parti direkt driver frågan.
– Det är så många svenska män som dör helt i onödan, säger Håkan Florin.


Mattias Persson från Genevad var en av många som stannade till vid Mustaschkampen-tältet. Han gick därifrån med ny kunskap samt ett läderarmband, med silvrig Mustaschkampen-logga, som sponsrar forskningen mot prostacancer. Foto: Rickard Gustafsson


Håkan som själv haft sjukdomen, och lägger hela sin själ i cancerkampen, ger inte bara politikerna ovett. Även den svenska sjukvården får sig en rejäl skopa.
– Problemet är att det ser så olika ut i runt om i landet och det är ett rent elände att det finns 21 självstyrande regioner. Cancersjukvården bör se likadan ut i hela landet, men det gör den inte, säger Håkan Florin.

Han berättar att svenska urologer är duktiga, men att det tyvärr inte är ovanligt att män som är oroliga och vill testa sig bemöts av motstånd från läkare på vårdcentraler.
– Man kan få höra; ”Du ser så frisk ut så du kan inte ha det”. Det är tjänstefel och hur fanken tror de att de kan se på en människa att de inte har cancer om man inte testar?, säger Håkan och fortsätter:
– Den vanligaste frågan jag får från folk är; vilka är symptomen? Svaret är INGA! Det här är en cancer som varken syns eller känns förrän det är för sent. Det är därför vi måste ha allmän screening.

När Florin får frågan om det i grund botten är en ekonomisk fråga som är orsaken till politikernas undfallenhet för att genomdriva allmän screening så tror han inte att så är fallet.
– Cancersjukvården kostar jättemycket pengar och samhället skulle ju tjäna pengar på att hitta oss sjuka män i tid. Dessutom skulle vi undvika så mycket död och lidande som inte bara drabbar individen utan också familj och vänner.

Till sist uppmanar han svenska män att våga prata om det som händer innanför brallorna.
– Många män tycker att pillesnoppen är en privat grej och vill inte prata om det. Där är kvinnor mycket bättre för de pratar, går på screening och till gynekolog. Det finns helt klart ett tabu, men vi måste börja prata om det här, säger Håkan Florin.