Klik venligst
BJÄRE 2024-10-01 KL. 11:30

Så ska frukten skyddas mot hagel och regn

Av Carina Nilsson

Henrik Strömblads äppelodlingar strax ovanför Båstad blir först i Sverige med att testa skydd mot regn och hagel.
– Vi lever redan nu med klimatförändringar som ger oss mer hagel. Kan vi säkra en del av skörden med de här skydden så är det absolut intressant för mig som odlare, säger han.

Så ska frukten skyddas mot hagel och regn
Henrik Strömblads äppelodling är med i ett pilotprojekt där skyddsnät ska minska hagelskadorna. Foto: Carina Nilsson

Henrik Strömblad driver Ranviks Trädgård med plantskola och ekologisk äppelodling på sluttningarna ovanför Båstad.

Den här sommaren har cirka 3000 kvadratmeter av äppelodlingen blivit ett pilotprojekt som Henrik gör tillsammans med LRF Trädgård, vilket SVT var först med att berätta.

– Regn- och hagelskydden är en del i ett test som vi gör tillsammans med LRF Trädgård, där man vill se om det går att skydda äpplena från regn och hagel. I Båstad är vi utsatta för båda, säger Henrik Strömblad.

Äpplet Red Love gör skäl för sitt namn. Foto: Carina Nilsson

För drygt två år sedan drabbades Båstad av skyfall och hagel så stora att bilar fick bucklor i plåten.

– Får man riktigt stora hagelskador så ruttnar frukten. Blir det mindre skador så är det mer estetiskt –äpplena ser inte lika fina ut – vilket gör dem svårare att sälja, säger Henrik.

Hagelskydden består av nät som spänns över fruktträden. En rad äppelträd har i stället fått ett regnskydd, där duken ovanför äppelträden är tät.

– För oss som odlar ekologiskt blir det lätt problem med svamp om det regnar mycket i juni-juli, vilket kan ge skorv på frukten. Men kan regnduken hålla träden torra borde de problemen minska. Vatten får träden ändå genom regn som landar mellan regndukarna och via bevattning, säger Henrik.

Näten sätts upp när pollineringen är över.

– Vi vill att så många insekter som möjligt ska hitta till blommorna för att pollinera, därefter sätter vi upp dukarna som får sitta uppe tills skörden är klar, innan de tas ner inför vintern, säger Henrik.

Äppelsorterna Santana och Piruett ingår i försöket och jämförs med samma sorter som växer utan skydd. Foto: Carina Nilsson

Skyddsnäten är redan vanliga i många länder i Europa och Henrik har haft besök av flera svenska odlare som är nyfikna på hur det fungerar.

– Klimatforskarna säger att vi ska få alltmer extremväder och de senaste tio åren känns det som om vi redan har fått mer av både regn- och torrperioder, men även åskväder med hagel.

En första utvärdering av hur duken påverkar äpplena har gjorts genom att man har mätt halterna av socker och stärkelse samt äpplets hårdhet och storlek, jämfört med äpplen från samma odling utan skydd.

– Duken ger en skuggeffekt men det ser inte ut som om äpplena påverkas negativt. Tvärtom kan duken vara bra de dagar när det nästan blir för bra med sol och värme, säger Henrik.

Nästa år hoppas han att det finns skydd över ungefär ett hektar av odlingen.

– Investeringskostnaden fördubblas men kan man som odlare säkra en del av skörden och veta att man kan leverera så skapar det en trygghet och man kanske sover lite bättre om natten, säger han.