BJÄRE 2021-10-03 KL. 10:45

Sabina älskar att skapa med pärlor

Av Jenica Paulsson

Sabina Abidova får utlopp för sin kreativitet genom att skapa unika broscher.
– Jag minns att när jag var liten. Jag tyckte om att arbeta med mina händer. Jag pysslade mycket men med åren glömdes det bort, inleder Sabina Abidova. Hon utbildade sig istället till ljudregissör.

Sabina älskar att skapa med pärlor
Sabina Abidova saknade att få vara kreativ och skolade om sig från ljudregissör till att skapa broscher av pärlbroderier.

Sabina återupptäckte sin kreativitet för tre år sedan då hon valde att gå en kurs i hur man broderar med pärlor och skapa broscher. Det första motivet hon tillverkade i kursen var en fågel. Hon älskade varje minut. Att brodera broscher gav henne ett lugn och sinnesro hon aldrig tidigare upplevt. Hon förälskade sig där och då i hantverket.

Genom broscherna får Sabina utlopp för sin kreativitet. Hon hittar inspiration i naturen, från högtider och i sin fantasi. Genom särskilda grundmallar börjar hennes skapande. Hon gör om, skapar och anpassar varje mall till att bli sina egen. På så sätt blir varje brosch unik.
– Jag gör aldrig två exakt lika dana broscher. Även om jag utgår från en mall så ändrar jag dem och väljer ut färger och material som passar just det motivet, berättar Sabina samtidigt som hon öppnar en ask fylld med olika skimrande Swarovski pärlor.
Det är i Östra Karup, vid ett skrivbord i sitt hem, hon skapar sina alster. På det bruna underlägget ligger det material hon valt ut till den brosch hon arbetar med just nu. Det ska bli ett rönnlöv med bär på. Den ingår i hennes höstkollektion.
– Det tar ungefär 5-6 timmar för mig att skapa en brosch, säger Sabina med ett leende. Jag har ingen stress. Blir inte färgerna bra eller jag är inte nöjd med sammansättningen av pärlor tar jag upp broderiet och gör om.

Tekniken är oerhört viktig i allt broderi. Tidigare gjorde Sabina en del korsstygnsbroderier. En kunskap hon har nytta av idag i sitt pärlbroderi. Genom att fortsätta att anmäla sig till flera olika kurser inom hantverket fortsätter Sabina att utveckla sin kunskap och teknik.

Endast det bästa är bra nog. Sabina använder sig enbart av material med riktigt bra kvalité. De skimrar bäst. Det är också viktigt att pärlorna inte går i sönder eller att färgen flagnar. Det samma gäller för paljetterna och för strassbanden.
– Det är viktigt med materialvalet. Jag måste kunna lita på de material jag använder, säger Sabina och visar den tunna nålen hon använder för att trä pärlorna. Till skillnad från en synål som har en lite större ögla där tråden ska träs är nålen till pärlbroderi lika smal rakt igenom.

Var har du fått din kreativa ådra ifrån?
– Det ligger i släkten. Min mamma är väldigt bra på att sticka. Många av mina släktingar syr eller har sytt. Min farbror är skräddare och min farfar var också skräddare, avslutar Sabina.

Är du intresserad av att se mer av Sabinas hantverk kan du besöka hennes instagram @sabi_shine_


Sabina skapar broscher där hon inspireras av årstiden. Foto: Sabina Abidova