Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-10-01 KL. 07:34

Safariresor AB jublar när avrådan slopas

Av Joakim S Ormsmarck

I 564 dagar avrådde utrikesdepartementet (UD) från alla icke nödvändiga resor utanför EU. Dagar som blev förödande för en hel bransch. Från och med den 1 oktober finns inte någon sådan avrådan.
– Det är förlösande på något sätt. Otroligt skönt, säger Josef Khaled som är VD för Safariresor AB som säljer safariresor till länder i Afrika.

Safariresor AB jublar när avrådan slopas
Josef Khaled och Joel Paulsson kan nu börja se ljusare på framtiden för resebranschen.

Senast Bjäre NU träffade de tre ägarna Josef Khaled, Markus Imberg och Joel Paulsson som driver det bjärebaserade resebolaget Safariresor AB var de alla smått uppgivna. Framtiden såg mörk ut och UD:s avrådan såg ut att förbli skriven i sten. Sen hände plötsligt något. I mitten av sommaren meddelade departementet att de skulle se över hur smittspridningen såg ut i specifika länder och därmed också se över avrådan.
– Då började vi hoppas igen. Någon sådan teaser hade de aldrig tidigare gett. När informationen sedan kom om att alla restriktioner i Sverige skulle tas bort från och med den 29 september märkte vi att även våra kunder började återkomma, säger Joel Paulsson lättad.

Sedan den 14 mars 2020 har UD avrått från icke nödvändiga resor till alla världens länder. Avrådan reviderades något inför sommaren 2021 då det öppnades upp för resande till ett par länder med lägre eller stabilare smittspridning. Nu är det alltså fritt fram att resa till alla världens länder igen med undantag de länder som avråds på grund av osäkerhet i landet.
– Det är viktigt att lyfta att även om avrådan tas bort så är det ju inte över än, säger Josef med en allvarlig ton. Det är otroligt positivt för både oss och våra kollegor i branschen såklart, men det finns fortfarande en del förhållningsregler att följa i en del länder.
– Det kan tyckas krångligt att hålla reda på och läsa på vad som gäller för respektive land, säger Joel men påpekar att det inte är så jobbigt som det låter.
– Köper man dessutom en resa via en resebyrå så ska byrån vara pålästa vad som gäller för just det specifika resmålet. Det är det minsta man kan kräva som kund.


Utrikesdepartementet tar bort sin avrådan 1 oktober.


För de länder dit Safariresor säljer resor har hotell och lokala leverantörer redan börjat få det bättre. Vi hör från våra partners på våra destinationer att turisterna har börjat återvända.
– Vi gläds med dem. Vi vet att många safariguider och hotellanställda har haft det otroligt tufft under den här perioden. De har inte alls haft samma skyddsnät som vi haft här i Sverige, säger Joel.
Trots att det gångna året ätit upp det egna kapitalet, att all marknadsföring fått strypas och de har fått vara innovativa för att hitta lösningar är både Joel, Markus och Josef tacksamma för alla förstående kunder.
– Som vi sa sist så är vi oerhört tacksamma för alla kunder som gett oss fortsatt förtroende genom att boka om sina resor istället för att avboka, säger Josef.

På frågan hur lång tid de tror att de behöver för att vara tillbaka på samma nivå som precis innan pandemin svarar de båda två bestämt och målinriktat. Det första kvartalet 2023.