Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-4-8 KL. 10:12

Scala Biografen blir vaccinationscentral

Av Peter Jakobsson

Scala Biografen kommer bli tillfälligt vaccincenter när Kronans Apotek tillsammans med specialistläkarbolaget MediCheck kommer att utföra Covid-vaccinationer på biografen. Biografföreståndaren Hannes Gerhard ser det som en medborglig tjänst att kunna bidraga till att folk blir vaccinerade.

Scala Biografen blir vaccinationscentral
Scala Biografen ligger vid Mariatorget centralt i Båstad.

Efter ett år av verksamhetsstopp i väntan på minskad smitta och lättnader för publikrestriktioner ställer nu Scala Biografen i Båstad om för att bli ett tillfälligt vaccinationscentrum. När region Skåne får tillgång till vaccin och ger klartecken så kommer Kronans Apotek börja utföra Covid-vaccinationerna på biografen.
– Mest kommer vi att använda våra apotek för vaccinering men på vissa orter där det finns möjlighet att använda andra lokaler gör vi det. Scala Biografen är en utmärkt lokal för att utföra vaccinering då det finns både separat in- och utgång, en foajé och en stor och luftig salong. Vi är tacksamma över det generösa erbjudandet från biografen som utan kostnad upplåtit denna lokal i syfte att bidra till att ge allmänheten i Båstad bra och tillgänglig vaccinering, säger Martin Belin, Chef Recept och Tjänster på Kronans Apotek

Hannes Gerhard som är Biografföreståndare för Scala Biografen gick tidigare ut med att han gärna lånar ut lokalen för vaccinationer.
– Kronans Apotek hörde av sig, vi träffades, och spann vidare på det, berättar han.


Hannes Gerhard driver biografen och längtar efter när han kan öppna upp för fullsatta filmvisningar.


När vaccineringarna kommer igång är inte klart i nuläget.
– Mycket är osäkert kring leveranser av vaccinet men det ser ut som att det blir aktuellt i fas 4 fram i maj. Lokalen är klar för det hela innan dess om det skulle blir tidigare.

Sedan restriktionerna blev snäva för verksamheter likt biografen har Hannes erbjudit privata visningar i slutna sällskap.
– När vaccineringen startar kommer bion att vara vaccinationscentral på dagarna och ska fungera som biograf på kvällen, säger Hannes.

Ekonomiskt har pandemin skadat bioverksamheten stort. Något betalt för att låna ut biografen till apoteket får han inte.
– Jag vill inte ha pengar för att de ska kunna vaccinera i mina lokaler. Under de svåra tiderna har jag fått statliga bidrag och då vill jag ge något tillbaka. Sen hänger hela existensen av min verksamhet på att folk blir vaccinerade och får träffas igen.

Hannes hoppas att fler biografägare i landet ska öppna upp sina lokaler för vaccinationerna. Han menar att på många mindre orter är just biografer en av få publika lokaler med större ytor samt att de ofta ligger mitt i byn med goda transportmöjligheter och de flesta invånarna har goda kunskaper om hur de ska hitta dit.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON