BJÄRE 2022-09-13 KL. 10:30

SD i kommunen: ”Öka hundra procent är ju inte så illa”

Av Peter Jakobsson

Sverigedemokraterna ökade rejält i valet till kommunfullmäktige i Båstad. Med ett preliminärt resultat på 14,4 procent är de större än de någonsin varit i kommunen. Tre mandat i fullmäktige blir nu sex.

SD i kommunen: ”Öka hundra procent är ju inte så illa”
Hans Grönqvist gjorde sitt första val som representant för Sverigedemokraterna som ökade med hundra procent. Foto: Peter Jakobsson

SD gjorde framsteg i alla valen som var i helgen, så även till kommunfullmäktige i Båstad.
– Att öka hundra procent är ju inte så illa. Från 3 till 6 mandat! Men det kan ju ändra sig lite när det sista ska räknas, konstaterar SDs förstanamn Hans Grönqvist.

Är du överraskad?
– Vi hade väl inte tagit ut någon större framgång i förskott men det känns bra. SD ökade ju även både i riks och i regionerna. Om det kommunala är min förtjänst eller rent allmän uppgång vet jag inte men jag hoppas jag tillfört partiet något i alla fall.

Om Samverkan för Bjäre fortsätter hålla ihop så blir ni största oppositionsparti.
– Ja, så ser det ut.

Hur ställer du dig att vara oppositionsråd?
– Har man gett sig in i politiken så vill man ju vara med och påverka så mycket som möjligt så det kunde ju vara intressant, säger Hans.

SD har varit lite av en svans till BP, nu är SD större. Är det början på en ny era?
– Det kan man väl säga. Kanske Bjärepartiets väljare sett den vridningen som det partiet har gjort under de senaste fyra åren. En del av de mest framträdande har en syn på hur politiken ska drivas och medlemmarna har ibland en annan. Grunden till detta är den erfarenheten jag har fått under mina år med BP.

Tycker du BP tappat sin edge?
– Nej, men de har gått mycket vänster ut på den politiska skalan på senare tid. Det är min bild av de som tagit över nu i alla fall. Det är väl inget de varit blyga med heller. Nu har vi haft valet och det kanske var många väljare som såg detta.

SD fick sex mandat till KF och sen är det fler uppdrag som valresultatet ger möjligheter till. Kan ni fylla alla stolar?
– Vi har ju 12 namn på listan och det finns fler därtill som kan ställa upp med uppdrag i olika nämnder och annat. Det ska nog inte vara något problem, säger Hans.

Vad är nu nästa steg att göra inom partiet?
– Vi får väl invänta det slutgiltiga resultatet och hur det gick med personkryssen. Nu blir det lite vakum efter valet innan de nya konstellationerna har formats.
– Det blir en spännande tid nu!