BJÄRE 2022-04-29 KL. 14:50

Silhuetter och motljus i konstgalleriet

Av Peter Jakobsson

På valborgsmässoafton är det vernissage för en ny utställning i biblioteksgalleriet. Det är den kända konstnären Örjan Wikström som visar upp utvalda delar av sin konst.

Silhuetter och motljus i konstgalleriet
Örjan Wikström visar sin konst på galleriet i biblioteket 30 april till 1 juni. Foto: Peter Jakobsson

Örjan Wikström är ursprungligen från Stockholm men flyttade till Paris för 30 år sedan. Det var kärleken till en kvinna som fick honom att flytta.
– Jag hade inget emot det, hade redan starka band till Paris från det att jag gick på akademin där för länge sedan. Bodde även där ett tag när jag var liten och mina föräldrar också gick akademin där, förklarar Örjan.

I Paris målar Örjan akryltavlor och trycker litografier. Motiven är människor som silhuetter och ofta motljus. Inspirationen kommer från hans franska hemstad och från andra konstnärer.

Till Båstad har Örjan valt att ta med tavlor från några olika epoker av hans målande.

Delar av tavlorna är inspirerade av Bloomsburygruppen som på första hälften av 1900-talet bildade en informell krets med tydligt inflytande på kulturlivet.
– En av dem var brittiska författaren Virginia Wolf. De hade ett landställe i södra England där de höll till på somrarna. Det har inspirerat mig till tavlorna med personer som sitter i vilstolar och det är en sommarkänsla i dem, säger Örjan.

En annan inspirationskälla är den danske konstnären Hammershøi.
– Han målade ofta sin fru bakifrån i deras stora våning med rum i fil. Detta har jag tagit efter lite med ljuset som silar in genom fönstren och dörrarna i rum efter rum, säger Örjan.


Två verk signerade Örjan Wikström. Foto: Peter Jakobsson


Från Paris får Örjan inspiration från bland annat det speciella ljuset.
– Det är lite dimmigare ljus i Paris mot vad det är Sverige, där det är så klart. Gillar man att så som jag måla motljus så är parisljuset perfekt, säger Örjan.

Örjan har ställt ut sin konst i Skåne tidigare, bland annat i Helsingborg, men inte i Båstad.
– Jag är med glädje i Båstad, det är verkligen en bra konstförening här.

Utställningen i konstgalleriet i Kunskapscenter Agardh pågår från 30 april till 1 juni.
Vernissage med intervju av konstnären 30 april klockan 11.00.