Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2018-09-29 KL. 11:51

Silver och olja på Konstgalleriet

Silver och olja på Konstgalleriet

Med rötterna i andra länder ställer nu konstnärerna Hans Meerveld och Ole K Bydal ut sina verk på konstgalleriet i Båstad. Hans oljemålningar belyser rummets skönhet och Oles silversmide visas kanske upp för sista gången.

Ole K Bydal är välkänd silversmed i Båstad. Under 30 år har han skapat otroligt fina föremål i den ädla metallen.
– Detta kan nog bli min sista utställning. Jag har gjort detta sedan jag var arton och det var dags för nya utmaningar, berättar Ole.

Nu är Ole slöjdlärare i trä och metall i Förslövs skola och gillar den sociala kontakten som det ger dagligen.
– Som silversmed och konstnär var det mesta jobbet helt ensamt. Efter att jag med familjen spenderat två år i Afrika bland mycket folk insåg jag att jag behöver mer kontakt med folk dagligen, berättar Ole.

Utöver att vara slöjdlärare studerar Ole för att få den pedagogiska behörigheten för att fortsätta som lärare.
– Jag är 100 procent lärare, studerar på 50 procent och gillar det mycket. Mitt egna silversmide lägger jag åt sidan tills vidare.

På galleriet visar nu Ole upp en blandning av det han skapat genom åren.
– Silverkannan är mitt gesällprov, berättar Ole och pekar på den fina kannan högst upp i displayen. Sen är det silverarmen som Jenny Silver hade i melodifestivalen och lite andra föremål som ligger mig nära hjärtat.

På slöjdlektionerna har eleverna fått en väldigt kompetent smed och konstnär som lärare men att jobba med silver på lektionerna rimmar inte med kommunens budget.
– Vi får jobba med billigare metaller, säger Ole som trivs med nya jobbet.

Den andra konstnären på utställningen är holländaren Hans Meerveld som flyttade till Sverige 2002 med sin fru. 2012 flyttade han till Eslöv och jobbar nu deltid som bildlärare när han inte skapar sin egen konst. Motiven på tavlorna är rum i olika skepnader.
– Jag tycker att avskalade miljöer är väldigt spännande. Som barn byggde jag tittlådor av skokartonger. I dem skapade jag intressanta rum. Det är lite samma sak med mina målningar, jag skapar världar i form av olika rum. Det är något meditativt med mäktiga rum. Precis som det kan vara i till exempel en tom kyrka. Jag försöker skapa en form av sinnesro med mina motiv, förklarar Hans.

Tidigare har Hans ställt ut mycket i Stockholm och senast i Köpenhamn. Det är första gången Hans visar upp sina verk i Båstad och på vernissagen var han imponerad över hur stort konstintresse det finns i Båstad.
– Jag trodde inte att det skulle komma så många och som även är riktigt konstintresserade och insatta, sa Hans glatt när vernissagen närmade sitt slut.
Konstföreningens representanter är glada över att de hittade dessa två konstnärerna som passar så väl ihop och som fann varandras verk intressanta.

Utställningen på konstgalleriet i Kunskapscentrum Agardh pågår till och med 10 oktober.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON