BJÄRE 2023-11-04 KL. 08:00

Silverutmärkelse till Havtornsaft från Bjäre

Av Peter Jakobsson

För sju år sedan började Jessica Antonsson och Staffan Andersson plantera 7000 havtornsbuskar i Segelstorp. Buskarna växte upp och ger bra med bär. I år gjorde de själva en havtornsaft som blev prisat med Silver på SM i mathantverk.

Silverutmärkelse till Havtornsaft från Bjäre
Jessica Antonsson och Staffan Andersson ligger bakom "Havtornsaft 1+1" som vann silver på SM i mathantverk. Sonen Ville 12 år poserar stolt med sin egenodlade vitlök. Foto: Peter Jakobsson

Paret Jessica och Staffan är inga bönder eller odlare. Projektet med tusentals havtornsbuskar var en sidoverksamhet som de var sugna på. Utan egen mark fick de hitta något att arrendera och i Segelstorp fann de platsen.

– Vi lyckades få till ett 20-årigt arrande vilket var en förutsättning för att kunna satsa då buskarna tar 5 år på sig att bli produktiva, säger Jessica.

Anledningen till att det blev just där var att det var lagom stort och på rätt plats.

– Ägarna ville gärna ha ekologisk odling av havtorn på en bit av marken i stället för bara potatis överallt. Vi fick hyra en bit och på långt arrende så det var värt för oss att satsa då havtornsbuskar tar många år att bli lönsamma, säger Staffan

Varför blev det just havtorn?

– Vi var nyfikna på det och ville väl göra något som inte alla andra gör, säger Jessica och då bryter sonen Ville in och förklarar vidare:

– När jag var lite var jag väldigt förtjust i havtornsläsk.

Pappa Staffan utvecklar:

– Det var när vi var i gamla Östtyskland som vi drack en del havtornsläsk. Havtorn är stort i Tyskland och det är även väldigt populärt i Danmark. Det är lite konstigt att det i Sverige nästan bara används i samband med hälsokost. Havtorn går att använda till väldigt mycket.

Buskarna sattes 2016 och 2017 och den första tiden blev stora prövningar för de nyblivna hobbybönderna.

– 2017 regnade det så traktorn fastnade och det var vatten överallt. 2018 var det extremtorrt så vi fick verkligen känna på att det kan växla i naturen. Det var stora utmaningar direkt men buskarna klarade sig bra och vi fick värdefulla kunskaper. Någon sa till oss att ”klarade ni dessa två åren så klarar ni allt”, berättar Jessica.

Buske full med havtorn från Vita Vråkens odlingar. Foto: Privat

Nu är buskarna etablerade på fältet och ger bra skördar. Då kom nästa utmaning.

– I år vände de stora industrierna ryggen åt de svenska bären, då det fanns billigare bär utomlands, så vi hade dåligt med köpare i år. Men vi skörade inte så mycket som vi brukar just därför, förklarar Jessica.

– På grund av omständigheterna kände vi at vi skulle göra något själva med våra bär. Vi har gjort olika produkter med våra bär förr men nu tog vi och gjorde i lite större skala. Det blev två marmelader och en dryck, berättar Staffan.

Drycken som de kallar ”Havtornsaft 1+1” skickades till SM i mathantverk och där gick det mycket bra.

– Alla produkter bedöms utifrån olika kriterier och kan få maximalt 20 poäng. Får man 17 eller 18 poäng så får man silver, över det blir det guld, förklarar Staffan.

Havtornsaften fick 18 av 20 poäng och vann silver på SM i mathantverk 2023. Foto: Peter Jakobsson

Vita Vråkens Havtornsaft fick 18 poäng och därmed Silver.

– Det betyder inte att vi kom tvåa utan att vi nådde silver-nivå med vår dryck vilket vi är väldigt stolta över, säger Staffan och erkänner att det ändå har tänkt lite på vad de skulle gjort för att få ett poäng till och därmed Guld.

Havtornsaften som Staffan och Jessica gjort kallar de 1+1 för att den passar bra att späda ut med lika del vatten, eller annan dryck.

– Den går bra att dricka outspädd, då är den lite kraftigare men man kan späda efter behag med vatten, sodavatten, prosecco eller något annat för att göra en god drink, säger Staffan.

Receptet på saften är egenkomponerat och lite hemligt.

– Vi har klurat och läst, provkokt och testat olika varianter tills vi hittade en bra balans i drycken, säger Staffan.

Även innan utmärkelsen i mathantverks-SM, och speciellt efter, har det varit stor efterfrågan på Vita Vråkens saft.

– Vi var på två mässor och den har sålts via några gårdsbutiker, säger Jessica.

Allt som är tillverkat är sålt men det finns mer bär i frysarna så paret ska sätta i gång att producera mer.

– Vi har en del beställningar och vi ska var med på julmarknad på Allegården i Hjärnarp den 9 december så nu måste vi se till göra en hel del ny saft, säger Jessica.

Saften görs helt hantverksmässigt på Bjäre.

– Jag kokar saft så som farmor gjorde, säger Staffan och skrattar.

Har ni fått blodad tand för att göra egna produkter nu efter utmärkelsen?

– Litegrann i alla fall. Det var väldigt roligt och vi har lite idéer på nya produkter. Något jag funderat lite på är havtornskola som skulle kunna passa till julmarknaden, säger Jessica.

Missar man Jessica och Staffan på marknader så finns deras produkter snart i några gårdsbutiker på Bjäre. Annars går det att beställa direkt från paret, kontaktuppgifter finns på Vita Vråkens webbsida.

Vid sidan om havtornen, som är huvudgrödan på Vita Vråken, så odlar de även vitlök, rabarber och sparris. Vitlöken är sonen Villes område.

– Jag har en liten del i företaget där jag odlar min vitlök: Villes vitlök, förklarar Ville entusiastiskt.

FAKTA

Bedömning vid SM i mathantverk - Bär- och fruktdryck

Produkt: Havtornsaft 1+1

Utseende: Gulorange, grumlig förväntad färg, trogen havtorn. 5 av 5 poäng

Doft: En mild havtornsdoft som dämpas av vaniljen. 4,5 av 5 poäng

Smak: Fruktig, tropisk och kryddig i fin balans. 8,5 av 10 poäng

Totalpoäng: 18 av 20 poäng – SILVER

Helhetsbedömning: Ett innovativt sätt att balansera havtornens höga syra med vanilj. Väl utfört hantverk.