Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2018-02-10 KL. 12:21

Sju månader till val

Sju månader till val

Den andra söndagen i september vart fjärde år är det val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige. Nästa gång det är dags att besöka vallokalen är den 9 september år 2018.

Det är nu bara två år och nio månader sedan det var val till kommunfullmäktige senast i Båstad. Efter att extra valsedlar hade dykt upp hos länsstyrelsen jämfört med kommunens egen räkning på valnatten i det ordinarie valet i september 2014 överklagades valresultatet.

Valprövningsnämnden fann att det i samband med den preliminära rösträkningen i en vallokal i Båstads kommun inte gått till på det sätt som föreskrivs i vallagen. Valprövningsnämnden bedömde att felet har inverkat på valutgången och förordnade att omval ska ske i kommunen. Felet går inte att rätta till genom ny sammanräkning eller någon annan mindre ingripande åtgärd. Därför beslutade Valprövningsnämnden den 17 december 2014 att det skulle hållas omval i Båstad den 10 maj 2015.

Omvalet i maj 2015 hade rekordlågt valdeltagande. Endast 63,6 procent av de valberättigade gick och röstade. Utgången av valet blev en stor förändring jämfört med de ordinarie valet drygt ett halvår tidigare.
När omvalets resultat var fastslaget kunde konstateras att Moderaterna tappade stort, Socialdemokraterna och Miljöpartiet tappade även de en del.

Liberalerna och Miljöpartiets valresultat var nästan oförändrat.

Bjärepartiet och Sverigedemokraterna ökade rejält. För bjärepartiet blev det bästa valresultatet någonsin och för första gången blev de största parti med 33,05% av rösterna.

Nu är det snart dags för val igen och Bjäre NU kommer att ge er löpande information om vad partierna i Båstad vill och har för ställningstaganden i olika frågor.

På nästa uppslag redovisar vi svaren på några grundläggande frågor som vi ställt till de partier som för närvarande representeras i kommunfullmäktige.

Vid senare tillfällen kommer vi ställa mer specifika frågor till partierna rörande olika ämnen.