BJÄRE 2023-11-02 KL. 13:30

Ska lära barnen integritet och var gränsen går

Av Peter Jakobsson

I mitten av november kommer organisationen TreSkaBliNoll till Bjäre för att hålla i workshops för flera lag inom Förslövs IF om integritet, gränssättning och samtycke för att förhindra sexuella övergrepp. Ett viktigt arbete för att skydda barnen.

Ska lära barnen integritet och var gränsen går
Barnen får en enad syn på integritet och samtycke under workshops. Foto: Maria Näslund

Statistik* visar att 1 av 3 barn har blivit utsatta för sexuella övergrepp. Detta försöker TreSkaBliNoll få till att bli noll genom förebyggande arbete.

– Vi är en barnrättsorganisation som jobbar för att förebygga och förhindra sexuella övergrepp mot barn. Det gör vi framför allt tillsammans med idrottsföreningar, förskolor och grundskolor, inleder Maria Näslund, verksamhetschef på TreSkaBliNoll.

Ett av projekten som organisationen har heter Schysst Spel och riktar sig till idrottsföreningar.

– Vi har något vi kallar för ”Idrottsbrevet” där föreningar ansluter sig och förbinder sig till vissa riktlinjer så som att man ska jobba för trygghet i föreningen på olika sätt, säger Maria.

Maria Näslund, verksamhetschef på TreSkaBliNoll. Foto: Pressbild

Organisationen menar att om man lär barn om integritet och gränser så minskas risken för att utsättas för övergrepp. Barn behöver också veta hur man kan larma om man blir utsatt. Bland annat detta kommer på agendan den 18 november då organisationen ska ha fyra workshops med Förslövs IF.

– Det är 45-minuters workshops med olika lag från föreningen. Workshopen är för barn och ledare i föreningen. Vi gör olika övningar och lekar där vi jobbar med värderingar och vi har samtal kring integritet.

Vilka förändringar kan ni få till i en idrottsförening?

– Vi ser att idrottsföreningar har en mycket viktig roll i barns liv. 9 av 10 barn idrottar och där träffar de vuxna som är utanför familjen och skolmiljön. Det är viktigt att dessa vuxna är trygga personer som kan upptäcka om det är något som inte står rätt till eller ser om det sker övergrepp. Tyvärr är det så att på alla platser där barn finns kan det också finnas potentiella förövare. Om man har trygga rutiner och jobbar förebyggande mot sexuella övergrepp så kan man förhindra att detta sker i den egna föreningen, förklarar Maria.

Vad får barnen för kunskap av era workshops?

– Dels är det att veta vilka som är ens privata kroppsdelar som inga har rätt att ta på. Sen är det att kunna göra skillnad på bra och dåliga hemligheter. En bra hemlighet kan vara att man fått reda på vad ens syskon ska få i julklapp medan en dålig hemlighet kan vara om någon vuxen tar på en kroppsdel men säger att man inte får säga det till någon. Barnen får också lära sig var gränserna går.

Workshopledare Josefine Jussila delar ut diplom till medverkande barn. Foto: Maria Näslund

En annan viktig sak är att övergrepp behöver komma upp till ytan.

– De flesta barn som blir utsatta berättar för en jämnårig och inte en vuxen, där försöker vi förklara att det är viktigt att berätta för en trygg vuxen och att barnen då ska veta vem eller vilka som är dessa trygga vuxna. Både om de själva är utsatta eller fått höra att en kompis är det.

Workshopen för Förslövs IF är just för dessa lagen men TreSkaBliNoll välkomnar om det är andra företrädare från idrottsföreningar som är nyfikna på hur organisationen jobbar med detta eller kanske vilja ansluta sig.

– Är man nyfiken så kan man kontakta oss men det går också bra att träffa oss när vi håller Workshops för Förslövs IF, avslutar Maria Näslund.

FAKTA

* Rapporten ”Våld mot barn 2022 – en nationell kartläggning” från Stiftelsen Allmänna Barnhuset visar på att 28,6% av barnen har blivit utsatta för sexuella övergrepp.