Klik venligst
BJÄRE 2023-05-16 KL. 14:00

Ska springa 32 mil på slingan vid Hålehall

Av Peter Jakobsson

Det har blivit dags för ultralöparen Jessica Ståhl-Norris från Västra Karup att slå ett nytt personligt distansrekord i löpning. Denna gång siktar Jessica på att springa 200 miles vilket är 322 kilometer, alltså drygt 32 mil. Samtidigt utmanar hon andra att springa med en valfri sträcka och att supporta till välgörenhet.

Ska springa 32 mil på slingan vid Hålehall
Jessica ska slå sitt distansrekord och springa 200 miles, 32 mil, vid Hålehall. Samtidigt samlar hon in pengar till Drivkraft. Foto: Peter Jakobsson

För en ultralöpare är det naturligt att utmana sig till att slå nya distansrekord. Nu ska Jessica Ståhl-Norris slå sitt eget rekord på runt 26 mil. Då lägger hon på 1,5 marathon och tänker sig springa 32 mil. Mer bestämt ska hon springa 322 kilometer vilket motsvarar 200 miles.
– Det är nu dags för att slå rekord och sätta distansen 200 miles, drygt 32 mil. Samtidigt ska jag försöka samla in pengar till organisationen Drivkraft, berättar Jessica.

Utmaningen kommer ske i Hålehall där Jessica ska springa den gröna slingan som är knappt 10 km.
– Jag älskar att sprina i naturen kring Hålehall, det är så vackert och traillöpning är det jag gillar bäst. Min kropp mår bäst av att springa på stigar med omväxlande underlag och utformning. Det blir mer än 32 varv på slingan, det kommer bli jobbigt men det är så det ska vara, säger Jessica med stort självförtroende.

Att lägga på ett och ett halvt marathon på det tidigare distansrekordet är ganska mycket för de flesta.
– För mig är ett marathon inte mycket så det ska nog gå bra, hoppas jag, säger Jessica.

Att klara distansen 200 miles är något Jessica tänkt på tidigare.
– Det är definitivt en punkt på min bucketlist som jag önskar kunna checka av.

Många av de som sätter långdistansrekord gör det på löparbanor men Jessica väljer att springa en slinga i skogen med ganska mycket backar och knixig terräng.
– Om man springer på bana har man ju inte så mycket motstånd men mentalt är det nog värre för det blir så många varv och väldigt liten variation. Att springa en trailbana tycker jag är mycket härligare trots att det är lite backar.


På den gröna slingar vid Hålehall ska Jessica springa 32 mil i ett svep. Nytt personligt distansrekord kan sättas. Foto: Peter Jakobsson


Jessica tänker starta sin utmaning på fredag 26 maj och sedan hålla på under helgen.
– Jag kommer starta redan på natten till fredag, kanske vid 3-4-tiden, för att komma igång och avklara ett antal mil innan det blir dag och kanske varmt.

På söndag eftermiddag tror Jessica att hon är klar.
– Det är mitt realistiska mål men jag hoppas jag är snabbare, säger Jessica.

Det hon har framför sig är runt 60 timmar kontinuerlig rörelse.
– Planen är att jag ska röra mig hela tiden. Mat och dryck kan jag inta i rörelse.

Vissa kroppsliga behov måste hon dock kanske stanna till för att uträtta och det är tillåtet.
– Jag måste nog också stanna till lite för att ladda min klocka som mäter löpningen. Då kanske jag kan göra andra behov samtidigt, säger Jessica.

Vilka är de största utmaningarna och svårigheterna med att springa 200 miles?
– Det gäller att man är smart och inte slarvar med mat och dryck. Det enda som stoppar mig är om jag blir fysiskt dålig eller går sönder, jag stannar inte för att jag blir trött eller får ont, säger Jessica.

Det är en hel del personer som kommer att göra Jessica sällskap i löpspåret under rekordförsöket.
– Flera personer har redan anmält att de kommer för att göra mig sällskap. Och fler är välkomna, ingen sträcka är för kort eller för lång. Häng med under ett varv eller under flera, det är helt valfritt. Kanske det är någon mer som vill slå sitt egna distansrekord, säger Jessica.


Ultralöperskan Jessica Ståhl-Norris har tidigare sprungit 26 mil. Nu adderar hon 6 mil till och ska försöka springa 322 kilometer (200 miles). Foto: Peter Jakobsson


Vid Hålehallstugan kommer det vara basläger och lite samlingspunkt för de som vill vara med.
– Jag kommer uppdatera löpande på sociala medier så alla kan följa och se var vi är.

Om man kommer på fredagseftermiddagen så kanske några kan hänga med i Jessicas tempo.
– Då borde jag gjort drygt 2 marathon eller cirka 10 mil i alla fall, vad jag håller för hastighet just då vet jag inte på förhand, säger Jessica.

Några ultralöparkompisar till Jessica kommer på söndagen för att peppa Jessica den sista biten till 200 miles.
– De känner till vad man behöver för tp av stöttning mot slutet av en sån här utmaning.

Om Jessica hade valt att göra distansen på någon tävling hade hon kunnat få UTMB-poäng till rankingen för ultralöpare men detta blir en fritidsaktivitet.
– Jag springer för att jag älskar att springa. Sen vill jag också gärna inspirera andra till att springa.

Genom uppmärksamheten passar Jessica på att försöka samla in pengar till organisationen Drivkraft som hjälper tonåringar och äldre personer genom läxhjälp, mentorskap och ”vän i vardagen”. De har lyckats få med ett antal lokala företag, samt några större, vilka har skänkt priser som lottas ut genom att man Swishar en slant till Drivkraft och samtidigt kan man då skriva en peppande hälsning till Jessica. Alla hälsningar kommer framföras till Jessica när hon springer.
– Jag hoppas att många swishar en slant. Allt kommer gå direkt till Drivkraft. Priserna i utlottningen är jättefina, både från de lokala företagen och till exempel Asics som lottar ut trailskor som väl är värda runt 2000 kronor, säger Jessica.

Vill man skicka en hälsning till Jessica, ge pengar till Drivkraft och vara med i utlottningen swishar man valfritt belopp till nr: 123 240 45 07 (Drivkraft).

Sponsorer som skänkt priser
Asics, Sudio, Goodr, På kanelen, Blomfältet, Grönkvist, KläDej i Boarp, Outlet Syd, Ernst Interiör, Sportshopen i Båstad, Mobys, Chocolaterian, Elin’s blommor, Englamust, Fellowsbymanco, Lindegrens, Fascia Center, Butikerna på gården.


Jessica ska springa 32 varv på den gröna slingan som är cirka 10 km. Foto: Peter Jakobsson