Av Peter Jakobsson
I en enkät visar det sig att skoleleverna i Båstads kommun önskar mer tacos, hamburgare och köttbullar. De vill se mindre av havreriset och gillar när grönsaker inte är för blandade med varandra. Matledningen tar till sig av synpunkterna men har också många faktorer att ta hänsyn till inom måltidsverksamheten.
För att bilda sig en bättre uppfattning om vad eleverna tycker om skolmaten så gjorde Båstads kommun en enkät som barnen fick svara på. Totalt var det 290 barn i klasserna från F till 9 som svarade.
– Det var lite lågt deltagande men intressant att se hur de svarade. Maten är en jätteviktig del av skoldagen, säger Susanna Bengtsson som är måltidschef i Båstads kommun.
Enkäten innehöll frågor om barnen måltidsupplevelse. På frågan om hur maten smakar tyckte 33 procent att den smakar dåligt medan resterande 67 procent tycker den smakar bra eller varken eller.
– Målet är ju att alla ska tycka om maten och bli mätta i magen men det är en utmaning. Smaken är olika och vi arbetar ständigt med att justera matsedeln efter input från våra matgäster, säger Susanna.
Vid frågan om hur barnen upplever bemötandet av skolpersonalen tyckte en stor majoritet att den är mycket bra eller bra. Endast 7 procent angav den som dålig.
– Vi hör ofta att barnen gillar personalen och det är väldigt kul. De är kunniga och serviceinriktade och visst blir man stolt över att barnen också tycker det.
Susanna Bengtsson är måltidschef i Båstads kommun. Foto: Andrea Larsson, Båstads kommun
När barnen själva fick skriva vilken mat de önskar mer av i skolan så utmärkte sig: tacos, hamburgare, köttfärssås, köttbullar, panerad fisk, korv, potatisbullar, pizza och pasta.
– Det var väntat och vi försöker ju anpassa oss efter önskemålen men måste också ha variation.
En sak som också framkom var att eleverna önskar mindre av havreriset.
– Jag skulle säga att det är delade meningar kring havreriset. Det är många som gillar det, framför allt på förskolorna. Det verkar nästan som det blivit en grej att vara emot det men vi kanske införde det för snabbt i början, det är en lärdom vi tar med oss. Men havreriset är en del av det vi jobbar med inom klimatmålen, ett svenskt havreris har en väldigt bra näringsprofil är ett väldigt bra alternativ.
Ett önskemål från eleverna är mer rena grönsaker. Med rena grönsaker menas grönsaker som inte blandats med något, exempelvis rivna morötter eller skivad gurka.
– Vi jobbar efter säsong och har ett klimattänk i allt vi gör. Men på vintern blir det mycket rotsaker, kål och annat då gurka och tomat inte är så roliga, förklarar Susanna och tillägger:
– Sen vill vi utmana barn och ungdomar med nya smaker och då är salladsbuffén är en bra plats. Det är kul när de hittar nya favoriter.
Rena grönsker, inte blandade, efterfrågas av barnen. Foto: Båstads kommun
Skolmatsledningen har lyssnat på barnen och meddelar att de sedan årsskiftet lagt till tacos och fiskburgare samt börjat servera köttfärssås och spaghetti varannan vecka. Havreriset har minskats och serveras endast en gång var sjätte vecka. Även salladsborden består nu av fler rena grönsaker.
– Vi lyssnar på eleverna och tar till oss av det. Enkäten har gett bra vägledning, säger Susanna.
Förskolorna fick en egen enkät och de yngre barnen hade ungefär samma önskemål på mat men vissa skillnader finns.
– Enkäten visar att de är ännu mer nöjda med maten än skoleleverna. Man får en mer närhet till köken och maten i de små enheterna som är på förskolorna. Men det gillar typ samma saker, köttbullar, köttfärssås och annat. De vill också ha mer rena grönsaker, avslutar Susanna Bengtsson.