Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-07-11 KL. 07:41

Skummeslövsbadet är äntligen öppet igen

I höstas blev det klart att Båstad camping tar över driften av Skummeslövsbadet. En omfattande renovering sattes igång som dess värre har kantats av förseningar. Planen var att öppna i maj men nu har det äntligen öppnat.

Skummeslövsbadet är äntligen öppet igen
Nilla och Micke hoppas på att många gillar nyrenoverade badet.

– Det mesta behövdes fräschas upp. Vi har konserterat oss på de områdena som gästerna nyttjar. Toaletter och omklädningsrum har renoverats totalt, berättar Mikael Mathiasson.

– Det är viktigt att det ger ett fräscht intryck, det kräver gäster idag, säger Gunilla Mathiasson.

Micke och Nilla tog över badet helt formellt i januari och hade stora planer. Förutom ytskiktsrenovering behövdes det investeras i en helt ny reningsanläggning till badet. Jobben skulle dras igång så snart det bara var möjlig men det visade sig bli svårare än de kunnat föreställa sig.

Badet ligger i ett naturreservat och parkeringen är några hundra meter från badet. För att få köra fram till badet med byggmaterial och snickarbilar behövdes dispens från Länsstyrelsen.
– Vi ansökte om det i december och det tog ett halvår innan de behandlade ärendet och gav oss dispens, berättar Nilla som hade trott att de skulle kunna vara lite snabbare på Länsstyrelsen.

Utan dispens blev allt krångligt.
– När vi inte kunde köra fram hela vägen till badet fick byggare dra allt material på kärror från parkeringen till badet vilket gjorde allt mycket mer omständigt. Kakel, klinker, färg och allt annat skulle dras för hand, förklarar Micke.

Men den stora saken var reningsverket som är en stor bjässe som fyller ett helt rum.
– Det kunde ju inte levereras och lyftas in utan dispensen.

Till slut fick de då för en månad sedan dispensen och kunde slutföra renoveringarna och installera reningsverket.

På anläggningen finns det runt själva poolen mer att aktivera sig med. Det finns grönytor, bord och stolar. Det finns beachvolleybollsplan, frisbeegolf korgar och lite olika spel.
– Tanken är att det ska vara lite som en fritidsgård. Man ska kunna hänga här en hel dag med sina kompisar och göra olika saker, säger Nilla.

På området finns en badvärd som är utbildad i livräddning.

Även de som inte går in på badområdet kan nyttja servicen. Den nyrenoverade kiosken nås utifrån och en liten uteservering finns på utsidan av anläggningen.
– Där finns dricka, glass, pizza och annat.

Badet har lång historia och i år är det 60 års-jubileum.
– Det ska vi fira någon gång i augusti, säger Micke.

Badet kommer vara öppet varje dag hela sommaren och senare kanske på helgerna fram i september.

Vid badet hade även Lahlolms kommun planerat att bygga ett servicecenter. Projektet kallas Mötesplats Allarpsstrand och skulle bestå av en byggnad med allmänna toaletter, cykelparkering, sittplatser, uteduschar, sopsortering samt naturinformation. Detta skulle vara klart nu till sommaren men är inte ens påbörjat.
– De har inte fått sina tillstånd än. Så där finns inget av det alls. Det är synd för området, säger Micke.

Text & foto: Peter Jakobsson