Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2019-11-23 KL. 12:04

Släkten som vill att alla ska ha råd att känna julnostalgi

Släkten som vill att alla ska ha råd att känna julnostalgi

För tredje året hålls en julmarknad på Vejbyslätt där Bjäres platta landskap breder ut sig. I tjugo år har Eva Hjalmarsson bott på gården. Under den andra adventshelgen bjuder de in till en julmarknad som alla har råd med.

Eva Hjalmarsson, Pia Hjalmarsson, Mats Hervén och Sandra Kaun med sonen Valentino räknas till den innersta cirkeln av ett femtontal i släkten som sluter upp och klär sig traditionsenlig stil när det är dags för julmarknad. På gården som Eva vanligtvis har loppis på året runt finns plats att ta emot mycket folk.
– Vi håller oss mestadels inomhus i gårdens länga då vinden inte är nådig här på slätten. Sen får vi ju såklart se hur många som kommer, det största problemet är väl parkeringsplatser men bussen stannar ju nästan utanför så förhoppningsvis kan många åka kollektivt, säger Mats Hervén och pekar mot busshållplatsen strax norr om Barkårkra Kyrka mot Förslöv.

På själva julmarknadsdagen sluter många från släkten upp, det är kusiner, mostrar och syskon. Någon är klädd som Lucia och håller i fiskdammen och kanske är det tomtefar själv som står och grillar korv. Kläderna har det sytt själva och den röda färgen i stora tygstycken tar den visuella upplevelsen till en extra nivå.
– Vi är supertajt släkt och vi älskar julen riktigt mycket. Själv är jag en av dem som går in till hundra procent redan den förste december. Jag vill ha jul in i varje vrå, säger Sandra Kaun.

Sandra bor i Förslöv och förstår att Bjäreborna kanske tycker Vejbyslätt mer tillhör Ängelholms område men hon hoppas att de har prickat in en dag som passar i människors hektiska adventstid eller bara vara en del av ett varierat utbud.
– Mycket med våra högtider är dyra och påkostade, vi vill ge människor det lilla intima. Detta ska vara en plats dit alla har råd att gå om man är pensionär eller har många barn. Här kan man få en dos jul och målet är att se till att det finns något för alla, något alla ska ha råd med. Och den andra advent tycker vi passar bra för att skruva upp julkänslan, säger Sandra Kaun.

Lotteri med sponsorer från lokala företag kommer finnas på plats. Andra vill kanske bara komma hemifrån en stund eller hitta något loppisfynd.
– För oss är detta ingen big business utan en dag som vi själva ser fram emot flera månader i förväg då vi börjar planera. När vi sedan kan göra något som enkelt sprider julglädje tycker vi att vi lyckats, förklarar Mats Hervén.

Även om släkten lägger tid för planering och sedan har ett stort arbete med att genomföra arrangemanget är det inte så att de sedan är mätta på varken julen eller varandra.
– För oss är familjen och släkten jätteviktig och vi ser till att träffas ofta. Det ligger nog i Bjäregenen, skrattar de samstämmigt.

Minstingen i släkten, Valentino, testar lite julpynt med tänderna och ger sitt klartecken.
– Han är marinerad med julglädje från start, precis som jag vill att barn ska få ha det, ler Sandra.

TEXT & FOTO: ANNA MATRE