BJÄRE 2023-01-18 KL. 07:52

Smittspridningen minskar i Skåne

Av Peter Jakobsson

Region Skåne rapporterar att under de senaste veckorna har smittspridning av både covid-19, influensa och RS-virus i samhället minskat. Detta har även gjort att belastningen inom sjukvården minskat från att varit ansträngd.

Smittspridningen minskar i Skåne
Säsongsinfluensan är väldigt aggressiv för vissa. Foto: Towfiqu Barbhuiya/Unspash

Det är framför allt personer med covid-19 och influensa som behöver läggas in för vård som minskat. Eva Melander är smittskyddsläkare i Region Skåne och kommenterar läget:
”Det är förstås glädjande att vi äntligen ser en nedåtgående trend vad gäller smittspridningen. Men vi kan inte ”ropa hej” ännu eftersom vi fortfarande har många veckor kvar av vintersäsongen. Det är fortsatt viktigt att stanna hemma när man är sjuk och vaccinera sig mot covid-19 och influensa enligt gällande rekommendationer”

RS-virusets smittspridning började gå ner lite redan innan jul men det visar sig att säsongsinfluensan slår hårt mot vissa som blir rejält sjuka men inte behöver läggas in för vård.

Inga sjukhus i regionen är längre i stabsläge och på de allra flesta håll har nu den planerade vården kunnat återupptas.