Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-09-23 KL. 08:37

Soptunnorna försvinner igen

Av Erica Elmberg

Kommer kustbyarna längs Bjärekusten att få behålla sina soptunnor under vinterhalvåret? I fjol drogs de in i oktober, och sattes inte ut igen förrän i april. Upprördheten var stor, nedskräpningen ökade och hundägare hade inte längre någonstans att slänga bajspåsar. Hur blir det nu?

Soptunnorna försvinner igen

Marie Eriksson är park- och gatuchef i Båstad kommun, och den som ansvarar för bland annat renhållningen.
– Det blir som i fjol, säger hon. Den siste oktober stänger vi toaletterna vid stränderna, och samtidigt plockas soptunnorna in. Den förste april kommer de tillbaka.

För en tid sedan satte kommunen upp hållare med påsar, och en uppmaning till dem som vistas på stranden att gärna plocka upp skräp. Men vän av ordning menar att då måste det också finnas någonstans att slänga skräppåsarna.
– Påsarna kommer att vara kvar även under vintern, meddelar Marie Eriksson. Meningen är att om man har picknick vid stranden ska man kunna samla skräpet i en sådan påse och sedan ta det med sig.

Hon har nu fått politikernas uppdrag att se över bland annat renhållningen i kommunen.
– Vi kommer att se över flera saker, bland annat hur vi ska göra med soptunnorna. Men ännu vet jag inte var det landar, det kommer att visa sig senare i höst.

En av de många som reagerade mot att kommunen drog in soptunnorna förra hösten är centerpartisten och fullmäktigeledamoten Ebba Krumlinde.
– Det blev ett bekymmer på flera ställen. Båstad ska vara en attraktiv plats för de boende, men också som turistdestination. Då måste vi ju ha den här typen av service. Där jag bor har vi ingen soptunna alls, men vi har gått ihop och själva beställt en från NSVA, och också bokat tömning.

När Bjäre NU skrev om de indragna tunnorna tidigt i våras, tog Ebba Krumlinde upp saken i kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunfullmäktige. Det gjordes en protokollsanteckning. Sedan har hon inte hört något, men påpekar att den kommunala byråkratin ibland mal långsamt.
– Ärligt talat så struntar jag i om detta är kommunens ansvar eller länsstyrelsens, problemet måste lösas. Jag köper inte argumentet att kommunen inte har råd. I så fall måste man hitta andra vägar, kanske be länsstyrelsen om pengar för att täcka tömmandet av soptunnor året runt. En stor del av våra kuster är ju naturreservat, vilket gör frågan extra viktig. Med alla fina cykel- och vandringsleder lockas många ut i naturen året om, och då måste det finnas en viss service.