Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2018-04-01 KL. 10:12

Spektakulärt markbyte

Spektakulärt markbyte

Bjäre NU kan idag avslöja en av de största markaffärerna någonsin i Båstad. Efter att efterfrågan på tomtmark skjutit i höjden i Helsingborg, samtidigt som Båstads kommun haft svårigheter att sälja sina tomter i Östra Karup har nu en bytesaffär tagits fram, i samarbete med Familjen Helsingborg.

Enkelt uttryckt kommer hela område som idag är Väla Norra att flyttas till Båstad i totalt fyra etapper med start i februari 2019 och helt avslutat hösten 2021. Projektet är unikt i norra Europa och har redan gett eko inom EU där just denna typ av detaljplansväxlingar ligger högt på agendan. I ett pressmeddelande berättar Familjen Helsingborgs representant i Bryssel Urban Hellsing om tanken bakom projektet.
– I Båstads fall har vi identifierat en ort där många vill besöka för handel men få vill bosätta sig och då har vi matchat detta med delar av området Väla i Helsingborg där läget är det motsatta. Inom EU kallar vi detta ”A perfect match in a not so perfect world”.

Inom Båstads kommun är det den nyligen tillträdde etableringschefen, Irma Kauppalainen, som tidigare arbetat med liknande frågor i Helsingfors som tagit tag i frågan.
– För mig som arbetat i en region som på många sätt påminner om Bjäre är detta ett drömprojekt. I Finland var jag med om att byta plats på ett stort nöjesfält och fyra bondgårdar och vi lyckats genomföra detta under totalt 9 dagar hösten 2016 inför världens alla stora mediekanaler.

Den största flytten blir givetvis IKEA som kommer att ligga vid E6 mittemot Willab Garden. Det något lustiga i historien är att Bjäre NU:s systertidning Bjäreliv för ett antal år sedan hade just en etablering för IKEA i Båstad som aprilskämt, en artikel som fortfarande får liv på internet med jämna mellanrum. Nu överträffar dock verkligheten dikten med råge.
– Skämtsamt på kommunhuset har vi sagt att ”nu när ingen vill bo har vi helt enkelt vänt” vilket jag kan tycka är lite skojsigt, avslutar Irma Kauppalainen.