BJÄRE 2022-09-12 KL. 12:29

Stark ökning av Moderaterna i kommunen

Av Peter Jakobsson

När det preliminära valresultatet sammanställs för valet till kommunfullmäktige i Båstad står Moderaterna som den stora vinnaren. Partiet ökade med 7,2 procentenheter och samlar totalt 32,2 procent av rösterna. Därmed har de troligen säkrat platsen i förarstolen ytterligare en mandatperiod.

Stark ökning av Moderaterna i kommunen
Johan Olsson Swanstein är van att hålla i klubban i rollen som kommunstyrelsens ordförande. Foto: Peter Jakobsson

Partiets förstanamn och tillika kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein (M) är glad dagen efter valet men även lite trött då valresultaten rapporterades in sent och valvakan pågick till långt in på natten.

När siffrorna väl kom för valet till kommunfullmäktige visade det sig att Moderaterna ökade stort. Från 25,0 procent till 32,2.
– Det är ett fantastiskt resultat som vi är väldigt glada för. Ett riktigt styrkebesked, säger Johan Olsson Swanstein.

Anledningen till ökningen är svårt att veta helt säkert.
– Det är nog många saker men vi har levererat det vi sagt och vi har styrt kommunen under svåra omständigheter och då visat på sammanhållning. Vi har levererat väldigt mycket och varit ett stort stöd. Under valrörelsen blev det tydligt att det vi har uträttat har uppskattats, förklarar Swanstein.

Blev du överraskad över resultatet?
– Jag trodde det skulle gå bra men lite överraskad blev jag. Sen förpliktigar det också att få så stort stöd.

Moderaterna blev största parti i nio av tio distrikt i kommunen.
– Vi ökar även i det distriktet där vi inte är störst, påpekar Johan.

Socialdemokraterna gick också framåt och växte med 3 procentenheter till 17,1 procent av rösterna. Enligt de preliminära siffrorna har Moderaterna och Socialdemokraterna totalt 21 mandat i kommunfullmäktige, en majoritet.

Tidigare har Moderaterna styrt tillsammans med S, L och KD. Hur ser du på det samarbetet framöver nu med ett valresultat i hamn?
– Vi kommer prata med de andra partierna och göra en utvärdering av det vi haft och även prata framtid, förklarar Johan.

Något som är högst troligt är att Johan Olsson Swanstein kan fortsätta en mandatperiod som kommunstyrelsens ordförande.
– Det ser ut så men inget är klart förrän det är helt klart.

Moderaternas politiska opposition i kommunen har länge varit Bjärepartiet som i valet tappade stort och nästan halverade andelen röster. BP får 11,7 procent i det preliminära resultatet.
– Väljarna har avgjort hur pass relevant man är som parti och detta blev utfallet, kommenterar Johan Olsson Swanstein.

Det slutgiltiga resultatet kommer om några dagar men kommer troligen bara att göra små förändringar av det preliminära valresultatet.