Av Peter Jakobsson
Nu har de lokala grödorna på Bjäre börjat bli klara att njutas på tallrik. För att fira detta bjöd Båstad Bjäre Gourmet ut ett gäng glada kockar till fältet för att själva få skörda lite godsaker. Nu i helgen planeras det specialmenyer med de lokala delikatesserna på flera restauranger.
Vid Vita Vråkens odlingar i Segelstorp samlades kockarna som tagit sig ut från kökens trygga tillvaro. Det var representanter från Papas, Hamnkrogen i Torekov, G Swenson, Torekov Hotel och det kommande Furuhem. Hos Jessica och Staffan på Vita vråken skörades rabarber och sparris. Med på fältet fanns även odlarna Anders Ebbesson med potatis och Kristoffer Elofsson som bidragit med bland annat ramslök.
Båstad Bjäre Gourmet jobbar för att lyfta fram grödorna från bygden och för att få odlare och restauranger att samarbeta utan onödiga mellanhänder.
– Det är så härligt nu när det är det startskottet för Bjäres primörer, nu plockar och skördar vi och sen blir det primörtallrikar på restaurangerna, säger Jessica Antonsson från Båstad Bjäre Gourmet och tillägger:
– Vi tycker även det är bra att kockarna kommer ut till fälten och ser lite hur produktionen går till.
På fältet hos Vita Vråken finns några tusen rabarberplantor som nu vuxit sig stora. Staffan visar hur man knäcker av dem och kockarna fick plocka lite innan det var dags för avblastning.
Två av kockarna som var ute på fältet i sina arbetskläder, vanligtvis anpassade för kök, var Cornelia Weber och Axel Westesson från Torekov Hotell.
– Rabarberna ska vi grilla och koka in, sen blir det lite ljummen sallad. Vi ska även göra en ramslök och ostkräm till den. Ungefär så blir tallriken vi serverar denna helg men sen fortsätter vi använda de lokala primörerna hela säsongen, förklarar de.
Cornelia och Axel från Torekov Hotel tyckte det var kul att komma ut på fältet. Foto: Peter Jakobsson
Att få börja använda lokala färska primörer är något de ser fram mot varje vår.
– Man är lite svältfödd på de färska efter all rotfrukt och annat på vintern. Nu kommer färgerna igen, kan man säga, säger Cornelia.
Vid en annan fåra rabarber håller kocken Fredrik från Hamnkrogen på att fylla famnen med den storväxta primören.
– Jag ska använda rabarberna till en fiskrätt, tänkte jag. Det är nu höjdtiden på året när grödorna på Bjäre står klara.
Fredrik från Hamnkrogen fyllde famnen med nyskördad rabarber. Foto: Peter Jakobsson
Från Papas hade kocken Hans tagit sig ut till åkern. Planen för primörerna hade han klar för sig.
– Det blir både en dessert med glass i klassisk anda, sen blir det rätt med burrata och pickad rabarber och grillad grön sparris, berättar han.
Hans från Papas har koponerat en specialmeny med de lokala primörerna i centrum. Foto: Peter Jakobsson
Kockarna fick även hjälpa till att blasta av och packa rabarberna i lådor innan de bjöds på en mindre rabarberrätt som Jessica lagade ute på fältet. Sen fick de alla med sig sparris, ramslök, potatis och rabarber tillbaka till krogarna för att börja laga. En årlig tradition och en härlig tid för alla som gillar färska primörer.
Kockarna fick hjälpa till att blasta av och snygga till rabarberna inför packning. Foto: Peter Jakobsson