Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2020-08-30 KL. 08:28

Stipendiet gick till Kajsa Vildängen

Stipendiet gick till Kajsa Vildängen

I slutet av mars offentliggjordes att trädgårdsmästaren och trädgårdsdesignern Kajsa Vildängen utsetts till 2020 års mottagare av Stipendium till Ulla Molins minne. På grund av coronapandemin har utdelningen av stipendiet dröjt, men nu är det gjort.

Ceremonin ägde rum i Molins, Norrvikens hyllningsträdgård till Ulla Molin, som invigdes i maj 2019. Kajsa mottog blommor och diplom av Lena Vikström, vice ordförande i park- och trädgårdsnätverket Swedish Gardens, där Norrviken är en av medlemmarna.

Stipendium till Ulla Molins minne delas ut årligen av Swedish Gardens i samarbete med Tankesmedjan Movium vid SLU och Höganäs kommun, för att hedra minnet av den legendariska trädgårdsarkitekten, journalisten och folkbildaren. Ulla Molin levde mellan 1909 och 1997 och var under många år bosatt i Höganäs. Mottagaren erhåller diplom, blomsterbukett samt en stipendiesumma på 10 000 kr. Kajsa Vildängen är den fjärde stipendiaten, tidigare stipendiater är Signe Persson-Melin, Heidi Palmgren och Rigmor Celander.

Som ansvarig trädgårdsmästare på Norrviken byggde Kajsa Vildängen tillsammans med anläggningens trädgårdspersonal upp Molins, en oas och ett trädgårdsrum i syfte att inspirera besökare i arbetet med den egna hemmaträdgården. Som designer anlitades Heidi Palmgren, 2018 års Ulla Molin-stipendiat. Heidi var god vän med Ulla Molin och de samarbetade kring flera trädgårdsprojekt.

Kajsa Vildängen tilldelas stipendiet med följande motivering:
”Kajsa Vildängen är en äkta småländsk entreprenör med trädgården som redskap. Hon lockas av den obrukade markens möjligheter och potentiella utveckling. I farmors blomstrande trädgård föddes hennes stora intresse för det som spirar och gror. Hon har en passion för trädgårdsmästaryrket och hennes idérikedom har lämnat mästerliga spår i välrenommerade publika anläggningar som Astrid Lindgrens Näs och Norrvikens trädgårdar.”Kajsa Vildängen bredvid Lena Vikström, vice ordförande i park- och trädgårdsnätverket Swedish Garden.

– Jag känner en stor tacksamhet att få mottaga detta fina priset. För mig känns det som att få en trädgårdsvärldens Oscar. Ett pris som jag bär med mig hela livet och är oerhört stolt över, säger Kaja Vildängen.

År 1961 hölls utställningen Uterummet på Norrviken. Ulla Molin stod i centrum för denna publiksuccé. Delar av utställningen permanentades, men under årens lopp har trädgårdens strukturer förändrats. Det var tid för förnyelse! Uppdraget att skapa ett nytt rum i Ulla Molins anda gavs med den äran till Ulla Molin-pristagaren Heidi Palmgren. Med sitt långvariga samarbete och sin vänskap med Ulla Molin, är hon helt rätt person att föra Molins estetiska arv vidare och samtidigt lyfta in det i vår tid.

Ullas Molins relation till Norrvikens trädgårdar går långt bak i historien. Hon började nämligen sin trädgårdsbana med att utbilda sig på Apelryds trädgårdsskola, Nordens första trädgårdsmästarutbildning för kvinnor. En utbildning som Norrvikens grundare Rudolf Abelin under decennier starkt engagerade sig i.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON